Publicado 13/1/2019 19:42:52CET

AMPLIACIÓ:El jaciment arqueològic de Vilardida no troba evidències de la vil·la imperial

L'excavació descobreix una necròpolis d'època tardoantiga amb fosses majoritàriament femenines

ACN

Vilardida.-Els arqueòlegs del jaciment de Vilardida (Alt Camp) no han trobat evidències que certifiquin l'emplaçament d'una vil·la imperial. L'excavació, en canvi, sí que ha permès ratificat l'existència d'activitat del període baiximperial que fins ara només s'intuïa amb els materials trobats i la continuïtat de l'era ibèrica cap a l'imperial i l'antiguitat tardana. El jaciment té quatre espais, entre els quals destaca la necròpolis d'època tardoantiga. Segons els primers estudis, s'han localitzat diverses fosses on s'hi van enterrar majoritàriament dones i aquelles tenen la peculiaritat que no aprofiten els espais. Així ho ha explicat l'arqueòloga dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, Imma Teixell, en la visita guiada a les restes, que ha reunit unes 150 persones aquest diumenge. A més, la tercera fase dels treballs arqueològics es reprendran a finals d'aquest mes.

"Sabem que on hem excavat no tenim la vil·la imperial" però també "sabem que aquesta vil·la es va estendre en el temps, sigui de nova planta o aprofitant uns mateixos espais existents", ha precisat Teixell. Per aquesta raó, ja es pot verificar que moltes de les vil·les i dels assentaments del Camp de Tarragona eren ibèrics abans de l'arribada dels romans. I això, segons l'arqueòloga, és la novetat del jaciment.De fet, els arqueòlegs han descobert les restes de la vil·la medieval entre Vilafranca i Montblanc, d'un assentament ibèric, d'una vil·la de l'època paleocristiana - a partir de segle IV després de Crist- i d'una necròpolis. A part de sitges romanes i ibèriques en desús.Pel que fa a les restes de la necròpolis, haurà de ser objecte d'estudi atès que presenta unes "conclusions interessants", segons l'arqueòloga. I és que en la majoria de les fosses localitzades s'hi han trobat enterrades restes femenines. A més, només han certificat sis casos masculins i no han descobert cap resta de menors. Això indica que es tracta d'una necròpolis amb "particularitats". Així mateix, Teixell ha destacat la disposició diferent de les tombes i que no s'hi hagi trobat material medieval.Els treballs arqueològics van començar el maig passat amb la primera fase, que va consistir en el decapatge per rebaixar els terrenys fins a nivells arqueològics. En la segona, es va dur a terme l'excavació en extensió. Finalment, aquest mes de gener començarà la tercera actuació, en la qual es tractaran les restes per tal de conservar els seus valors culturals i, a la vegada, fer-los compatibles amb el condicionament de la carretera C-51.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.