Publicado 08/10/2019 20:06

AMPLIACIÓ:El Govern preveu enllestir l'esborrany de la nova llei de cambres a finals d'any

La Cambra de Comer de Barcelona demana instaurar una quota cameral voluntria entre els associats per finanar-se

ACN

Barcelona.-El Govern preveu enllestir l'esborrany de la nova llei de cambres a finals d'any, segons ha anunciat la consellera d'Empresa i Coneixement, ngels Chacón, després de reunir-se amb els presidents de les 13 cambres de comer, indústria, serveis i navegació de Catalunya. La normativa ha d'abordar qüestions pendents com el finanament, les funcions, la composició i l'equilibri territorial de les corporacions i ha estat parada des del 2017, quan es va abandonar l'avantprojecte que va impulsar el conseller Jordi Baiget. De la reunió no n'han sortit línies mestres clares sobre com ser aquesta regulació i tant govern com cambres han proms tractar el projecte com "un full en blanc" i aconseguir una llei "de consens", ha especificat Chacón en una atenció als mitjans. Una de les propostes que s'ha debatut és la d'instaurar una quota cameral voluntria entre els associats per finanar-se, ha detallat el seu president de la Cambra de Comer de Barcelona, Joan Canadell.

La Generalitat té competncies exclusives per elaborar la regulació tot i que s'haur d'acollir als límits que marca la llei estatal aprovada el 2014, que disposa els elements bsics que configuren les cambres de comer. Un dels requisits que haur de complir és respectar l'eliminació de la quota cameral obligatria que va suprimir el govern presidit per José Luís Rodríguez Zapatero el 2010.En lloc d'intentar desenvolupar l'avantprojecte de llei aprovat el 2017 pel conseller Baiget, la conselleria i els presidents de les Cambres escollits recentment han apostat per acostar-se al projecte de "nou" i fer-ho "oberts de ment" i sense "restriccions". Segons el calendari marcat, la normativa hauria de passar pel Parlament al cap d'un any. "No volem una llei feta amb presses sinó que volem una bona llei, per sí que ens hem de posar a treballar ja", ha ressaltat Chacón.Una de les mesures que s'ha debatut és la de la Cambra de Comer de Barcelona, que ha proposat que les corporacions instaurin quotes camerals voluntries entre els seus associats per finanar-se. "Ens agradaria que fos obligatria per aix ho hauríem de parlar amb el govern espanyol per veure si es pot modificar la llei estatal", ha afirmat Canadell. El també president del Consell General de Cambres de Catalunya ha ressaltat que és "necessari" solucionar "el problema del finanament" de les corporacions i trobar-hi una resposta "consensuada" entre les tretze cambres. Una altra de les qüestions que podrien formar part d'aquesta nova llei és la configuració d'una cambra catalana única. Tot i no mencionar-ho aquest dimarts, Chacón havia assegurat anteriorment que la futura llei de cambres havia de reduir "a la mínima expressió" l'aportació de les grans empreses, que ara mateix, per exemple, tenen 14 seients a la Cambra de Comer de Barcelona. El ple de l'ens cameral barceloní compta amb 60 membres, quaranta escollits per sufragi directe en els comicis, 14 designats directament per les empreses que més diners aporten a la Cambra i uns altres sis a proposta de les patronals catalanes.En declaracions als periodistes, Chacón ha subratllat que la reunió d'aquest dimarts és només el "tret de sortida" d'una normativa que esperen que sigui "fruit del consens i la negociació". "No puc comenar amb restriccions, hem de comenar amb una mentalitat oberta", ha concls la consellera d'Empresa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés