Publicado 2/4/2019 15:34:10 +02:00CET

AMPLIACIÓ:El Govern aprova el decret llei per concedir un suplement de crdit de 814 MEUR per pagar funcionaris

Aragons acusa la ministra Montero de "jugar" amb la informació disponible de les comunitats per complir amb l'abonament de les bestretes

ACN

Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret llei que va anunciar ahir el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragons, per fer front a les nmines dels funcionaris, que en mbits com el docent ha crescut en els darrers dos anys; i el retorn del 40% de la paga extra del 2013, entre d'altres despeses, a més de "garantir el poder adquisitiu dels treballadors públics", segons ha explicat el mateix Aragons en roda de premsa. En total. el suplement de crdit ser de 814 milions d'euros, dels quals 241 MEUR arribaran provindran del Fons de Facilitat Financera i la resta de part de les bestretes previstes en el model de finanament acordat amb el govern espanyol. El vicepresident i conseller d'Economia ha acusat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, d'estar "jugant" amb la informació de qu disposar per poder influir en els pressupostos de Catalunya i les Comunitats. "La ministra Montero juga a fer de Montoro", ha sentenciat.

Aragons ha explicat que l'aplicació dels 814 milions d'euros s'aplicaran per fer front als augments retributius de treballadors públics com docents, personal mdic i metres i així "garantir el poder adquisitiu dels treballadors públics", juntament amb l'acord assolit amb els sindicats fa uns mesos per retornar el 40% de la paga extra corresponent al 2013 de fet, s'ha abonat un 10% i queda el 30% restant, ha puntualitzat Aragons-. Aquesta quantitat també s'utilitzar com a recurs per pagar el nou personal de la Generalitat que s'ha anat incorporant a la Generalitat des del 2017, com és el cas dels docents que ha augmentat davant l'increment de nous alumnes, i del personal sanitari.El conseller d'Economia ha comentat que junt amb aquestes mesures el Govern n'anir aprovant d'altres cada dimarts ja que els pressupostos estan prorrogats i l'Executiu es veu obligat a adaptar els comptes del 2017 per "acostar-lo a les necessitats del 2019". Tot i així, ha avisat que "no es podr fer tot" perqu "no es pot aprovar un pressupost per fascicles". Aragons, per, no ha detallat quines serien les mesures que es portaran als Consells Executius de les prximes setmanes perqu encara s'estan ultimant, segons ha dit. Aragons ha lamentat que el Govern hagi de dur a terme aquest pla de contingncia "en un context en qu el govern espanyol es resisteix a complir els mandats que venen de les seves prpies lleis". En aquest sentit, ha acusat la ministra Montero d'estar "jugant amb la informació disponible per gestionar adequadament els pressupostos, no només de Catalunya sinó de la resta de comunitats i ajuntaments". "Utilitza informació i el calendari d'informació del subministrament de les bestretes per jugar electoralment", ha insistit el vicepresident, que ha acusat el govern espanyol de "deslleialtat".Per aix, Aragons ha comparat la ministra Montero amb el seu antecessor en el crrec, Cristbal Montoro. "Montoro feia el mateix i de cop i volta apareixien els diners. Han canviat de ministre per la resta continua igual", ha assenyalat el conseller.En la roda de premsa, Aragons ha indicat que l'Executiu treballar "per intentar aconseguir el mxim de que estava previst en el pressupost", que es troba prorrogat en no prosperar la seva tramitació. "Davant d'aquesta situació, no dimitim de les nostres responsabilitats i no comencem una campanya electoral com el govern de l'Estat quan s'ha trobat en una situació similar", ha continuat el vicepresident. D'altra banda, ha expressat la seva esperana que un cop passades les cites electorals que "poden condicionar" els grups parlamentaris la "responsabilitat es faci un lloc al Parlament".Est previst que el decret llei entri en vigor aquesta mateixa setmana un cop s'hagi publicat al DOGC i sigui convalidat al Parlament en els 30 dies següents.