Publicado 26/8/2019 20:19:02 +02:00CET

AMPLIACIÓ:El Departament de Cultura i l'Ajuntament de l'Escala creen una comissió mixta per impulsar el patrimoni d'Empúries

La consellera remarca la necessitat de fer "més excavacions arqueològiques" en el jaciment

ACN

L'Escala.-El jaciment arqueològic d'Empúries comptarà a partir d'ara amb un nou model de gestió després que el Departament de Cultura i l'Ajuntament de l'Escala (Alt Empordà) hagin creat una comissió mixta. Aquest òrgan servirà per unir esforços en l'organització d'activitats i esdeveniments culturals amb l'objectiu d'impulsar el conjunt de restes gregues i romanes que hi ha al municipi altempordanès, així com també garantir-ne la conservació. La consellera de Cultura, Mariangela Vilallonga, ha anunciat que cal fer "més excavacions arqueològiques" i espera que el nou conveni de col·laboració amb el consistori ajudi a "posar ordre" a les finques que encara falten per explorar.

El Departament de Cultura i l'Ajuntament de l'Escala (Alt Empordà) han signat un conveni que estableix la creació d'una nova comissió mixta que s'encarregarà de potenciar el jaciment arqueològic d'Empúries. Aquesta era una petició reiterada per part del consistori de poder col·laborar en la conservació del conjunt monumental i també organitzar de forma conjunta activitats culturals que ajudin a difondre el patrimoni històric.La nova comissió es reunirà dues vegades a l'any. En la primera trobada, el director del Museu Arqueològic de Catalunya (MAC), Jusèp Boya , ha detallat que explicaran "els projectes de futur" que tenen per al jaciment. Boya, però, també ha advertit que els anunciaran les "complexitats que comporta gestionar" un conjunt monumental "tan gran" com el d'Empúries.D'altra banda, la consellera de Cultura, Mariangela Vilallonga, ha anunciat que la primera reunió servirà per "posar les bases" de la col·laboració entre les dues administracions. Vilallonga creu que cal fer "més excavacions" en el jaciment perquè encara "és molt verge". De tota manera, confia que l'acord serveixi per "posar ordre" en les diferents propietats que inclou el conjunt patrimonial i d'aquesta manera poder prioritzar futures accions.L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha explicat que el consistori tenia una "pretensió" molt important per poder col·laborar de forma més activa amb el conjunt històric. Ara, amb aquesta comissió espera que es pugui començar a actuar ben aviat, perquè tenen un objectiu "molt ambiciós" per acabar abans de finalitzar el mandat municipal.Alguna de les accions que vol tirar endavant l'alcalde és la millora de la senyalització, els accessos i també l'aparcament. Segons Puga, amb aquests petits canvis s'aconseguiria arribar als visitants més fàcilment.Un futur nou accés al jacimentLa consellera també ha avançat que s'estan plantejant obrir un nou accés al monument des del port grec. "Les noves excavacions han permès descobrir el port", ha detallat Vilallonga, i això podria comportar la creació d'un nou "recorregut museístic" que comenci "amb l'arribada dels grecs per mar".Per això, Vilallonga ha remarcat la importància de seguir investigant en les restes gregues i romanes de la localitat altempordanesa. En aquest sentit, Puga ha coincidit amb la consellera i espera que amb la comissió mixta puguin "elaborar un projecte cultural comú" entre les dues administracions. Amb el conveni signat aquest dilluns, Boya ha afirmat que es constata que el jaciment arqueològic compta amb una "ànima local" però té "un valor nacional" molt important.