Publicado 09/04/2019 13:07CET

AMPLIACIÓ:El CCCB treu de la "invisibilitat" la física quntica transformant la cincia en art en la seva nova exposició

Artistes i científics expliquen els principis de la quntica després de conviure al CERN de Ginebra

ACN

Barcelona.-El projecte internacional 'Quntica' arriba en format d'exposició al CCCB des d'aquest dimecres i fins el 24 de setembre per fer entendre a través de l'art un concepte tan complex com és la física quntica. La mostra sorgeix del programa Collide International del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN), en qu un grup d'artistes han desenvolupat la seva prctica artística establint un dileg amb enginyers i físics de partícules. L'exposició reuneix les deu obres produdes fruit d'aquest intercanvi, conformant l'itinerari artístic de la sala, que es complementa amb reflexions sobre les conseqüncies filosfiques de la física quntica i les seves aplicacions tecnolgiques. Segons la comissria de l'exposició, Mónica Bello, el recorregut "descobreix un món invisible" al visitant, en copsar qüestions que no es poden percebre pels sentits a través de l'art.

Les deu obres d'artistes internacionals que conformen l'itinerari artístic de 'Quntica' es van exposar a la galeria FACT de Liverpool, i el CCCB en fa una versió expandida a l'afegir un itinerari científic per completar la visió purament artística. Mónica Bello i José-Carlos Mariátegui són els comissaris d'una exposició que aborda com els llenguatges i les metodologies de les prctiques artístiques de diferents disciplines poden contribuir a la comprensió de la cincia. Compta amb lassessorament del físic José Ignacio. "S'han trobat en els últims 100 anys unes qüestions en la naturalesa que eren inexplicables. Tant, que no es podien percebre amb els sentits", ha explicat Bello. La mostra intenta explicar-les a través del dileg i el discurs d'artistes i científics. "Té un transfons molt filosfic. L'art i la cincia es reuneixen de forma molt evident", ha dit a l'ACN la comissria. Els artistes residents al CERN, el centre d'investigació nuclear de Ginebra on té lloc el major experiment de física de partícules del món, van interaccionar amb els científics per oferir reflexions més properes i traduir en art els models dels investigadors. Alguns dels autors de les projeccions, dibuixos, installacions o escultures que es poden veure a 'Quntica' són Semiconductor, Juan Cortés, Lea Porsager, Julieta Aranda, James Bridle o Suzanne Treister. Totes les seves creacions evidencien que limpacte de la quntica va més enll del domini de la cincia. L'artista core Yunchul Kim és autor de l'obra 'Cascade', tres peces que es comuniquen quan detecten partícules subatmiques i activa un mecanisme que mou líquid en uns tubs transparents. "Va ser difícil perqu es molt complex. Per vaig gaudir la investigació fent art entenent la natura", ha dit a l'ACN aquest dimarts Kim. L'exposició ha estat coproduda per ScANNER (Science and Art Network for New Exhibitions and Research), el CERN (European Organization for Nuclear Research, Ginebra), el FACT (Foundation for Art and Creative Technology, Liverpool), l'IMAL (Interactive Media Arts Laboratory, Brusselles) i Le Lieu Unique (Nantes), a més del CCCB."Els artefactes tant artístics com científics tenen semblances molt clares. Volem promoure all que ens fa íntimament humans: la curiositat, originalitat i creativitat", ha apuntat la comissria de la nova exposició del CCCB.Per la seva banda, l'itinerari científic condueix el visitant a través de nou finestres al laboratori. Espais de coneixement que porten a analitzar de quina manera els nous postulats de la física quntica sacsegen la nostra visió del món i el futur de la humanitat. 'Escales: on necessitem la mecnica quntica?', o 'Quntica quotidiana: sabem quanta quntica hi ha a la nostra vida?' són algunes d'aquestes "finestres" que obre l'exposició.La combinació dels dos itineraris, l'artístic i el científic, contribueixen a la comprensió d'una realitat aparentment invisible i l'impacte que aquesta té en les nostres vides.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés