Publicado 3/4/2019 13:54:46 +02:00CET

AMPLIACIÓ:El Bisbat de Girona envia la investigació dels suposats abusos de l'exrector de Vilobí d'Onyar al Vatic i a la fiscalia

L'informe, que s'ha elevat a la congregació per a la doctrina de la fe, recull el testimoni de cinc víctimes

ACN

Girona.-El Bisbat de Girona ha enviat la investigació sobre els suposats abusos sexuals a menors comesos per l'exrector de Vilobí d'Onyar (Selva) al Vatic i a la fiscalia. L'informe, que s'ha elevat a la congregació per a la doctrina de la fe, recull els testimonis de cinc víctimes del religiós. Segons recorda el Bisbat en un comunicat, el bisbe Francesc Pardo va constituir una comissió diocesana per aclarir els fets i, alhora, per "acollir, escoltar i acompanyar" les possibles víctimes. La comissió, que actua sota la normativa cannica, ha fet la investigació prvia i ara ha posat l'informe en coneixement de les autoritats eclesistiques. També de la justícia tot i que probablement els casos estaran prescrits.

El 4 de febrer, el Bisbat de Girona va posar en marxa la comissió diocesana encarregada d'investigar els suposats abusos a menors comesos per l'exrector de Vilobí d'Onyar. L'han integrat un capell, un assistent i una psicloga. Al llarg d'aquestes setmanes, la comissió de carcter intern ha fet entrevistes a testimonis que han aparegut als mitjans de comunicació i d'altres persones afectades o relacionades amb els fets. Entre aquests, han recollit la declaració de cinc víctimes que han relatat haver patit tocaments i abusos per part de mossn Toms. Fonts del Bisbat admetien, durant la investigació, que s'esperaven poder entrevistar-se amb més suposades víctimes. I és que, quan es va engegar la comissió, ja n'hi havia més d'una dotzena que havien denunciat públicament haver patit tocaments i abusos per part de l'exrector. La resta de testimonis eren persones a qui la comissió ha considerat important prendre declaració perqu que estan vinculats a Vilobí d'Onyar, al collegi Bell-lloc del Pla o bé en altres llocs on el rector va exercir el seu ministeri.A més, la comissió també va parlar amb el capell, que ara té 91 anys. D'en del 1999, quan es va retirar, l'exrector s'est en una casa de reps d'Arbúcies.Segons informa el Bisbat en un comunicat, la comissió diocesana ha tancat la investigació i ha enviat tota la documentació a la congregació per a la doctrina de la Santa Seu i a la fiscalia. Ara, el Vatic emetr una resolució sobre el cas i est per veure qu decideix la fiscalia, tot i que segurament els delictes estan prescrits.Els suposats abusos a menors es repartien entre Vilobí d'Onyar (on el rector va muntar un casal d'estiu i va condicionar un gimns al costat de la rectoria), l'escola Bell-lloc de Girona (on el mossn feia de voluntari a l'oratori) o Siurana d'Empord (on va exercir el ministeri a finals dels anys 50). La majoria dels abusos, aix sí, s'estenien entre els anys 60 i 90.