Els membres d'un debat consideren que la manca d'impostos destinats al sector genera un sobrecost als ajuntaments
ACN
Girona.-Els economistes Miquel Puig, Modest Fluvi i Emili Aguiló han coincidit en qu cal augmentar el salari dels treballadors del món de l'hostaleria per atraure un turisme de més qualitat. Segons han apuntat en un debat organitzat per la Taula Gironina del Turisme, els tres homes consideren que una millora dels salaris haur d'anar acompanyat de l'augment del preu i aix implicar augmentar la rendibilitat dels negocis, per també un major impacte del turisme. Per altra banda, els economistes també han apuntat caldria incrementar els impostos al sector per tal de reduir el sobrecost que implica als ajuntaments mantenir un entorn adequat per atraure el turisme, com ara la reparació de la sorra de la platja o la neteja dels carrers.
La Taula Gironina del Turisme ha reprs aquest dijous la sessió de debats que va haver d'aturar a causa de la pandmia. En aquesta ocasió, la sessió s'ha fet a Platja d'Aro (Baix Empord) en una sessió híbrida entre els ponents presencials i virtuals que s'han anat combinant al llarg de la jornada.Els debats d'aquest dijous s'han centrat en l'economia relacionada en el turisme. En aquesta línia, els economistes Miquel Puig, Modest Fluvi i Emili Aguiló han apuntat a dues mancances al sector turístic gironí i també catal que impedeixen atreure a més turisme de qualitat. Per una banda, hi ha els salaris que cobren els treballadors d'aquests establiments. Segons els economistes, caldria augmentar els salaris dels treballadors per incrementar la productivitat i l'impacte dels visitants en el territori.De fet, el president del Consell Comarcal del Baix Empord, Joan Manel Loureiro, ha recordat durant la inauguració de les jornades que la seva comarca és una de les que té la renda per cpita més baixa de la demarcació. Aquesta situació contraposa el gran pes que té el sector en el territori. "És una indústria que mou molta gent, tan treballadors com visitants i porta un augment del PIB", ha assegurat el president.Miquel Puig ha assegurat que "els treballadors d'hostaleria cobren molt poc", ja que a Barcelona els sous estan un 30% per sota de la mitjana. "El millor que li ha passat al món de l'hostaleria és l'increment del salari mínim decretat pel govern espanyol", ha afegit Puig.Pocs impostos i un sobrecost a les administracionsPer altra banda, els economistes també han retret que el turisme no pagui suficients impostos i aix genera un sobrecost a les administracions. En aquest sentit, l'economista Modest Fluvi ha recordat que el servei turístic est compost pels serveis que ofereix l'establiment hoteler, per també per "l'entorn". Fluvi ha recordat que un hotel de luxe es devalua si els carrers del voltant no estan suficientment nets, no hi ha sensació de seguretat als carrers o la imatge no hi acompanya. Segons Fluvi, aquest entorn "té un valor i també té un cost". Malgrat tot, els turistes quan van a un establiment tan sols paguen un sol servei a l'establiment. Aix provoca que l'administració hagi d'assumir el sobrecost que provoca tenir l'entorn adequat. Com a exemple, Fluvi ha recordat que les llevantades peridicament s'emporten la sorra de les platges i malmeten els passejos marítims. Aquestes reparacions tenen un cost i generen un benefici turístic.Segons els tres economistes, si s'augmentessin els salaris i els impostos implicaria que augmentés la productivitat dels negocis. Aquests augments, per, han d'anar acompanyats també d'un augment de preu dels llits per evitar prdues als empresaris. Augmentar el preu també implicaria dirigir-se a un públic amb més capacitat econmica, fet que podria comportar augmentar la qualitat del turisme.En aquest sentit, Fluvi ha indicat que els empresaris gironins porten anys reenfocant el seu model a un turisme més luxós i que aquesta "és la línia a seguir". Tot i aix, els establiments no han tradut la millora en la qualitat de l'oferta amb un augment de preus i, per tant, tampoc s'ha augmentat la rendibilitat de les inversions fetes.Per aix creu que quan s'analitza el sector turístic cal tenir en compte altres aspectes com ara el salaris dels treballadors perqu indiquin "la qualitat dels llocs de treball" i també la despesa dels visitants en el territori per valorar el seu nivell d'adquisició.Per la seva banda, Emili Aguiló ha apostat per reduir el nombre de places hoteleres. Segons el seu punt de vista, caldria dedicar part de la taxa turística eliminar "hotels obsolets" centrats en el públic de sol i platja.