AMPLIACIÓ:Detecten un brot de salmonel·la a una escola d'Olot que ha afectat 41 nens i un professor

Publicado 10/10/2019 9:48:55CET

Els afectats van menjar entrepans fets al centre i s'ha obert una investigació per determinar l'origen de la contaminació

ACN

Olot.-Tècnics de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona investiguen l'origen d'un brot de gastroenteritis que ha afectat 41 infants de l'escola el Petit Plançó d'Olot i un professor. Segons han confirmat els resultats dels coprocultius analitzats, el brot va ser provocat pel bacteri salmonel·la. Els afectats formaven part d'un grup de cinquanta alumnes i quatre professors que van anar d'excursió el 2 d'octubre. Segons publica el Diari de Girona, les primeres investigacions apunten que els que han resultat afectats van menjar entrepans fets a la cuina del centre mentre que els que no van presentar símptomes els duien de casa. Ara s'està investigant l'origen de la contaminació i l'aliment vehiculador. A partir del 3 d'octubre, una desena dels alumnes van visitar Centres d'Atenció Primària o l'hospital d'Olot i un d'ells va haver de quedar-se unes hores en observació al centre hospitalari. Els símptomes són vòmits, nàusees, diarrea i febre, en la majoria dels casos.

Els 41 nens són estudiants de primer i segon d'educció primària de l'escola El Petit Plançó i també hi ha un professor. Segons publica el Diari de Girona, formaven part d'un grup de cinquanta alumnes i quatre professors que el 2 d'octubre van anar d'excursió. Les primeres investigacions han determinat que els afectats van menjar entrepans fets a la cuina del centre i que, els que no van presentar símptomes, el duien fet a casa. Tècnics de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona estan investigant on s'ha produït la contaminació i l'aliment vehiculador. Els resultats dels coprocultius confirmen que es tracta d'un brot de gastroenteritis provocat pel bacteri salmonel·la. Segons CatSalut, una desena de nens afectats van acudir a Centres d'Atenció Primària i a l'hospital d'Olot per ser atesos a partir del 3 d'octubre. Un d'ells es va quedar unes hores en observació al centre hospitalari i després ja va rebre l'alta. La salmonel·losi és una malaltia de transmissió alimentària freqüent. És una infecció intestinal produïda pel bacteri salmonel·la. En la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament. Generalment es contrau a través del consum d’aliments contaminats, especialment els ous i els productes que contenen ou cru. Els símptomes són vòmits, nàusees, diarrea i febre, en la majoria dels casos entre un i tres dies després de la infecció. Els símptomes acostumen a ser lleus i desapareixen al cap de quatre i set dies sense tractament i pot agreujar-se quan afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.