Publicado 5/4/2019 20:36:57 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Desenes de persones reclamen que es regularitzi "ja" l'eutansia després de la detenció d'Ángel Hernández

La presidenta de Dret a Morir Dignament Catalunya demana als polítics que es posin d'acord perqu els ciutadans no poden "esperar més"

ACN

Barcelona.-Més de mig centenar de persones s'han concentrat aquest divendres a la tarda a les portes del Palau de Justícia de Barcelona per exigir que es legalitzi l'eutansia i per traslladar la seva solidaritat a Ángel Hernández, l'home que ha estat detingut aquesta setmana per ajudar a morir la seva parella, María José Carrasco, que patia esclerosi múltiple des de feia 30 anys. "No podem esperar més. Els partits polítics s'han de posar d'acord, fer una proposta unitria i pensar en el dolor i la llibertat dels ciutadans", ha afirmat la presidenta de Dret a Morir Dignament Catalunya, Isabel Alonso Dávila. "Jo també ho faria" o "No és més que un acte d'amor. Grcies Ángel" són alguns dels missatges dels cartells que han alat les persones congregades.

Desenes de persones s'han concentrat a Barcelona seguint la convocatria de l'associació Dret a Morir Dignament en diverses ciutats de l'Estat. La detenció d'Ángel Hernández els ha provocat "molta indignació", ha assenyalat Alonso davant dels periodistes. "Estem absolutament trasbalsats de veure com un acte d'amor, de solidaritat i d'empatia d'una persona que porta anys cuidant aquella que més ha estimat comporta una acusació de delicte perqu encara no hem aconseguit regularitzar l'eutansia i el sucidi assistit a Espanya", ha expressat la vicepresidenta de l'entitat a Catalunya, Nani Hidalgo. La presidenta de l'associació Dret a Morir Dignament Catalunya (DMD-Cat) ha lamentat la "prrroga permanent" per aprovar una llei de l'eutansia a l'estat espanyol i ha subratllat que des de l'entitat estan molt atents a la posició dels partits polítics de cara a les eleccions del 28 d'abril. Portar l'eutansia al Congrés dels Diputats s'ha intentat en reiterades ocasions per no ha prosperat mai tot i que la demanda social és mplia, segons reflecteixen les enquestes, recalquen les responsables de l'entitat. Les proposicions que s'han presentat han estat rebutjades, retirades o bé han caducat. En aquesta legislatura, amb la convocatria d'eleccions, el camí de la proposició de llei presentada pel PSOE també ha quedat estroncat, tot i que és la vegada que "més a prop hi hem estat", subratllen des de DMD-Cat. El Parlament de Catalunya havia traslladat al Congrés una proposta per despenalitzar l'eutansia. La vicepresidenta de l'entitat ha recordat que María José Carrasco i Ángel Hernández havien esperat que s'aprovés la llei. En veure, per, que aquesta vegada tampoc tindrien possibilitats, Hidalgo va ajudar Carrasco en la decisió de posar fi a la seva vida. La presidenta de DMD-Cat ha assenyalat que a l'associació escolten casos de persones que estan "desesperades" i que "tant de dolor no és suportable". Tant Alonso com Hidalgo han criticat aquells que oposen l'eutansia i les cures palliatives per argumentar "fallament" i fer "trampa". La vicepresidenta ha assenyalat que des de l'entitat defensen la "universalització" de les cures palliatives" per que hi ha "persones que no els serveixen". "A Maria José, no li servien. A Ramon Sampedro, tampoc li haurien servit. És absolutament necessari regularitzar l'eutansia. Aix sí que és humanitat. La vida és un dret, no una obligació", ha subratllat Hidalgo. Des de l'entitat també argumenten que en els pasos on s'ha legalitzat l'eutansia no han augmentat les morts per aquesta via. I així ho resumia un altre dels cartells alats davant el Palau de Justícia de Barcelona: "L'eutansia no augmentaria les morts. Disminuiria el patiment".