Publicado 28/2/2019 14:43:44 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Degoteig constant a la Plaa Major de Vic per menjar el tradicional entrep de botifarra o porc del Dijous Llarder

ACN

Vic.-Com ja és tradició, el collectiu Osona Cuina celebra la festa popular del Dijous Llarder a la Plaa Major de Vic. La novetat denguany, per, és que el collectiu sha renovat i els joves cuiners de la comarca han agafat la batuta. A més, han decidit que volen oferir pats des de primera hora del matí fins al vespre i per aix han recuperat el sopar gastronmic que es far aquest vespre a la carpa que han installat a la plaa. El president dOsona Cuina, Jordi Arumí, ha reivindicat que, tot i la renovació, les ganes de promocionar el producte propi territori han quedat intactes. Deixant de banda el sopar, Osona Cuina espera repartir entre 2.000 i 3.000 entrepans de botifarra, Porc Ral dAvinyó o caneló.

A Vic la tradició marca que els porcs del Dijous Llarder es maten dilluns, es salpebren, i dimecres sencén el foc i ja es comena a rostir, durant tota la nit. Fa gairebé vint anys que Josep Girabent, del restaurant Bocatti, participa a la festa i sencarrega de girar els porcs perqu es rosteixin bé. Enguany, encara que els joves cuiners hagin agafat el relleu al collectiu Osona Cuina, aquest xef no sha volgut perdre la festa i donar-los un cop de m. Girabent ha explicat que des dels inicis del collectiu es va apostar pel porc Duroc, un porc molt més gras i amb més gust, en contraposició al porc blanc i sense greix. Nosaltres hi hem cregut sempre i per aix lhem recuperat, ha explicat el cuiner. Fins i tot, ha adms, els hem agafat una mica més petits perqu, de no ser així, tant de greix pot arribar a embafar. El president dOsona Cuina, Jordi Arumí, del restaurant Arka, ha reivindicat el Dijous Llarder, perqu és una festa que fora daquí sembla que no se celebri. Ara se celebra Halloween, per la castanyada o el Dijous Llarder no es fan, ha lamentat. La gran novetat de la festa denguany és la recuperació del sopar gastronmic. Arumí ha explicat que la intenció és que el sopar es consolidi, per ha advertit que primer hauran de fer balan daquesta edició. Es tracta dun sopar basat en sis tapes de degustació i a peu dret per unes 400 persones, a un preu de 25 euros. Shi podr trobar des de bacall amb samfaina fins a galta de porc ral i ratafia, ha explicat el cuiner. Sense perdre de vista el Dijous Llarder, Jordi Arumí ha assenyalat que amb el sopar intenten donar més varietat i fugir del menú estricte a base de porc que se serveix durant tot el dia a la plaa. Una altra de les novetats del Dijous Gras és la incorporació dun mercat agroalimentari dOsona Terra, des don es venen i es fan tastos de productes del territori. Jordi Arumí ha posat en valor la importncia que la cuina i el producte vagin de la m. Uns sense els altres no anem enlloc, ha reblat.Grans i petits han anat passant durant tot el matí per la Plaa de Vic per menjar els tradicionals entrepans. Per a molts ja es tracta duna cita ineludible cada Dijous Llarder i per a daltres, com en Guillaume, un turista belga que coneixia per primer cop la ciutat, el Dijous Gras ha estat tota una descoberta. El jove ha explicat que ha provat la botifarra i la botifarra negra i li han agradat molt. Es menja molt bé aquí i segur que tornarem, ha assenyalat.