AMPLIACIÓ:De la Fuente, artista d'Eufònic: "Posar-se de genolls i escoltar una pedra és una forma de reconnectar amb la natura"

Publicado 13/8/2019 13:30:40CET

L'artista sonor transforma les pedres del camí de sirga del delta de l'Ebre en altaveus de la sonoritat que té aquest paisatge

ACN

Sant Jaume d'Enveja.-A través d'una residència artística del festival Eufònic i el centre d'Art Lo Pati d'Amposta, Òscar de la Fuente, artista sonor, ha gravat els sons de la natura i els transeünts del camí de sirga entre Amposta i Sant Jaume d'Enveja, al Montsià i els transmetrà a través de les pedres que ha seleccionat en aquest camí, en una exposició a Lo Pati, la quinzena de setembre. Caldrà posar-se de genolls i apropar l'orella a aquests elements inerts i perdurables per percebre la sonoritat dels paisatges deltaics. De la Fuente no descarta porta aquesta tècnica a altres rutes de pelegrinatge per descobrir noves sonoritats.

"Porto fent rutes de pelegrinatge molts anys i sovint t'hi fixes. Et pares en un punt determinat i pares atenció als sons que t'envolten i la pedra simbolitza allò que no té importància però que està sempre allà", ha remarcat De la Fuente. L'artista sonor barceloní ha gravat el so del mar i el riu, les aus, els insectes, els cotxes o els transeünts amb micròfons i gravadores i el transmetrà amb amplificadors de contacte dissenyats per ell mateix que converteixen qualsevol objecte en un altaveu. "Aquest objecte vibra amb les freqüències d'àudio que li estàs passant, pots fer vibrar qualsevol objecte i en posar l'orella sents la música o en aquest cas, els enregistraments. L'espectador de la mostra, que s'exposarà a Lo Pati la primera quinzena de setembre, no en marxarà indiferent. "Espero una mica de sorpresa amb aquesta forma d'escoltar els paisatges de l'Ebre. Haver de posar-se de genolls i escoltar una pedra es una forma curiosa de reconnectar amb la natura i el paisatge", ha destacat. És la primera vegada que treballa aquesta tècnica en un camí de pelegrinatge però lo agradaria encetar una línia de treball que el porti a altres paisatges. "M'agradaria poder fer aquest projecte a altres llocs perquè cada lloc te unes particularitats i hi haurà unes pedres diferents i les circumstàncies seran unes altres", ha explicat. A De la Fuente el rellevarà Jordi Salvadó i Clara Brea que també faran parada a la residència d'Eufònic amb propostes per explorar les freqüències dels núvols i un concert que incorporà el paisatge sonor que Brea gravarà també amb micròfons i hidròfons. El resultat d'aquestes dues residències es podran veure durant el festival Eufònic a l'Antic Convent i el Mercat Vell de la Ràpita.

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  El Congost supera els 300 metres cúbics per segon al seu pas per Granollers

 3. 3

  El riu Congost supera el nivell d'alerta i continua amb "tendència creixent"

 4. 4

  Localitzen un cadàver en una riera de Jorba (Barcelona)

 5. 5

  La Xina confirma 571 casos de pneumònia causada pel nou coronavirus

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista