Publicado 30/07/2019 16:24CET

AMPLIACIÓ:Continuen els mostrejos de brossa al Delta mentre es treballa per formar part d'un projecte de "caadors de plstic"

Una vintena de voluntaris fan el recull d'estiu de la campanya Marine Litter Watch Month

ACN

Sant Jaume d'Enveja.-El Parc Natural del Delta de l'Ebre segueix duent a terme mostrejos trimestrals dins la campanya Marine Litter Watch Month. En aquests mostratges es delimiten dues rees a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja (Montsi) i s'inventaria tota la brossa que els voluntaris, aquest dimarts una vintena, troben dins de l'espai confinat. D'aquest projecte n'han de sortir campanyes de sensibilització per també ajuda a quantificar la densitat de brossa que hi ha en aquests espais protegits. El més nét dels analitzats segueix sent el delta de l'Ebre. Ara el Parc Natural treballa per ser escollit com espai pilot d'un nou projecte de "caadors de plstic", el Plastic Busters Project.

El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha dut a terme aquest dimarts un nou mostreig a la platja del Serrallo per identificar la brossa marina que es troba en espais protegits de tota la Mediterrnia. Després que acabés el projecte ACT4LITTER l'any passat, es segueixen fent les campanyes del Marine Litter Watch Month (MLWM) amb qu es compara l'estat de contaminació d'espais naturals d'Espanya, Crocia, Grcia o Itlia, entre d'altres. El Delta és un dels espais més nets dels analitzats. Després de mostrejar uns 6.000 metres quadrats de superfície, la densitat d'escombraries és de 0,05 objectes de brossa per metre quadrat. A Grcia per exemple, s'han arribat a trobar 12 objectes per metre quadrat en algunes platges, així com 5 objectes per metre quadrat en algunes zones d'Itlia o 1,2 objectes a Cabo de Gata. El 90% del que es recull al Serrallo del Delta és plstic. "És un material barat i lleuger per que ha vingut per quedar-se, per a sempre. Hem de replantejar les nostres actituds perqu all que trobem aquí és un reflex de la societat de consum i de producció", ha assenyalat Xavier Abril, tcnic del Parc Natural del Delta. També les burilles de cigarretes són un element que embruta els espais naturals. Les platges sense fum o altres opcions poden ser la solució. Sobre els efectes del plstic als ecosistemes marins deltaics encara queda molt per analitzar per el cas de les tortugues marines posa en alerta els tcnics i experts. Dels 67 exemplars rescatats i recuperats que es van alliberar l'any passat a les costes de l'Ebre, el 100% tenia plstic a l'estomac. "Es una afectació bestial", ha insistit Abril. "No tenim informació sobre qu passa amb els ocells per ja hi ha estudis sobre els efectes del microplstics en la salut humana", ha recordat. El Parc Natural del Delta treballa ara per formar part l'any que ve del Plastic Busters Project, els "caadors de plstics". Es tracta d'un projecte que comenaria l'any que ve, amb quatre anys de durada, i en el qual el delta de l'Ebre s'ofereix a ser un espai pilot de les accions que preveu. El Plastic Busters Project proposa "valorar la quantitat, fonts, vies de trajecte, rees de convergncia de distribució i efectes de les deixalles marines a la biota, així com mitigar i reduir l'impacte de la brossa marina al mar Mediterrani". Justament és posar l'accent en investigar els efectes de la brossa de plstic a la cadena alimentria marina, la pesca i les activitats de pesca, i com repercuteix en la salut humana.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés