Publicado 16/3/2019 22:15:56 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Clamor a la plaa de Sant Jaume contra els atacs a menors migrants i per alertar que a darrere "hi ha racisme pur i dur"

L'associació Ex-Menas, amb el suport de nombroses entitats, denuncia "la persecució i l'odi que viuen els nostres germans menors"

ACN

Barcelona.-Més de 300 persones han respost a la crida de l'associació Ex-Menas i s'han concentrat aquest dissabte a la tarda a la plaa de Sant Jaume per condemnar els atacs dels últims dies a centres de menors migrants no acompanyats a Canet de Mar (Maresme) i a Castelldefels (Baix Llobregat). "Venim a denunciar el racisme, la persecució i l'odi que viuen els nostres germans menors abans i després d'aquestes setmanes i a dir que no hi ha res que pugui justificar aquests atacs. No són actes allats ni una baralla de joves. A darrere hi ha racisme pur i dur i entre tots l'hem d'aturar i treure dels nostres barris i pobles", han afirmat els organitzadors en una protesta que ha rebut el suport de nombroses associacions i collectius.

El record per les persones assassinades en els atemptats de Nova Zelanda ha estat present en la concentració, amb un minut de silenci i diverses referncies que han revelat la commoció dels participants.Entre les persones que s'han unit a la concentració, s'han pogut veure pancartes i cartells amb missatges com 'Ni lladres ni criminals. Joves migrants'; 'Prou desprotecció infantil!'; 'Castelldefels som tots'; '#Alerta. El racisme institucional es perpetua als carrers'. Demanen a les administracions que "no callin" Hind, una de les fundadores de l'associació Ex-Menas, ha explicat davant els mitjans de comunicació que s'han concentrat a la plaa de Sant Jaume per demanar a les administracions que "no callin" davant el racisme perqu el silenci el "fomenta" i "dona més fora als racistes que van contra nosaltres", ha alertat. També davant dels periodistes, Fouad, educador social, ha advertit que una societat civilitzada i avanada "no es pot permetre actes xenfobs i islamfobs". "No podem normalitzar aquests actes d'extrema dreta i de terrorisme blanc, m'atreveixo a afirmar, perqu realment en podem veure els resultats com va succeir a Nova Zelanda", ha afirmat. Fouad demana "més protecció dels menors" i "lleis més fermes contra l'islamofbia i l'exclusió dels collectius minoritaris" i ha coincidit a ressaltar que ni administracions ni societat han "de ser cmplices del silenci", sinó posar-se "a favor dels valors positius". També ha reclamat "incloure" els joves migrants a la societat "amb la voluntat de fer-ho de manera bidireccional". "Ens hem d'obrir, conixer, empatitzar amb l'altre i no deixar-nos portar per la ignorncia", ha assenyalat. Suport de nombroses entitats i collectiusRepresentants d'una quinzena d'entitats han intervingut per mostrar el suport a la concentració i alertar contra la xenofbia. Entre altres entitats, SOS Racisme ha criticat la "manca de compromís " de les administracions "que clarament han fallat en el seu paper de protecció de la infncia" i Tras la Manta ha alertat que el racisme forma part de les estructures de poder. Dues joves venes de Canet de Mar han convidat a participar en la concentració de rebuig als atacs contra els joves migrants al municipi del proper dilluns: "Són nens, estan desprotegits i són vulnerables. Necessitem que la gent es mogui". "Si veieu mocador o vel, no vol dir que no sapiguem fer res. Tinc dues carreres", ha exclamat una altra representant d'entitat entre l'ovació dels assistents.