Publicado 12/2/2019 22:15:42 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Centenars de lleidatans omplen la plaa Ricard Viñes per rebutjar el judici als líders independentistes

Els concentrats denuncien la "judicialització d'un conflicte que és polític" i reivindiquen el dret a l'autodeterminació

ACN

Lleida.-Més de 2.000 persones han expressat el seu rebuig pel judici als líders independentistes processats per l'1-O, en la concentració celebrada aquest vespre a la plaa Ricard Viñes de Lleida. Representants de la societat civil i l'alcalde d'Alcarrs, Miquel Serra, han llegit el manifest unitari en qu s'ha denunciat la "farsa que representa el judici" i "la judicialització d'un conflicte que és polític" i que també ha volgut reivindicar el dret a l'autodeterminació. Així mateix, s'ha fet una crida a participar "massivament" en les prximes mobilitzacions i a secundar la vaga general del dia 21. L'acte, organitzat per la plataforma Taula per la Democrcia, ha estat presidit per imatges dels presos i exiliats i ha finalitzat amb el cant de 'Els Segadors'.

Centenars de lleidatans han omplert la plaa Ricard Viñes de Lleida, escenari que s'ha escollit perqu va ser on va oferir el seu darrer acte a la capital del Segri el president d'mnium Cultural, Jordi Cuixart. La concentració l'ha convocada la Taula per la Democrcia, que agrupa a més d'una trentena d'entitats socials, organitzacions polítiques i sindicals lleidatanes. La mobilització ha estat presidida per imatges dels líders independentistes empresonats i exiliats. Els assistents, molts dels quals amb pancartes reclamant la llibertat dels líders independentistes, amb llaos grocs i estelades, han deixat anar crits de "llibertat presos polítics, "fora la justícia espanyola", "vam votar i vam guanyar" o "no tenim por", entre molts altres. Durant l'acte, representants d'Advocacia per la Democrcia han llegit diferents parts dels escrits d'acusació de la fiscalia contra els líders independentistes a qui jutja el Tribunal Suprem. Els lletrats han denunciat les respectives penes que s'estan demanant contra "crrecs electes" per haver perms la celebració del referndum de l'1-O.Posteriorment, els representants de la societat civil lleidatana, Elvira Siurana, Magda Bellesté i Pere Enciso, juntament amb l'alcalde d'Alcarrs, Miquel Serra, el primer batlle que ha declarat davant d'un jutge a Lleida per collaborar amb l'1-O, han estat els encarregats de llegir el manifest unitari. Aquest ha qualificat de "farsa" i "pur simulacre" un judici que vol servir com a "escarment" per al conjunt de l'independentisme. També ha rebutjat la "judicialització" de la política, ha reclamat l'alliberament dels polítics processats i ha reivindicat llibertats i drets "fonamentals" com el dret a l'autodeterminació. "Un referndum i votar no són cap delicte, són drets", han defensat els encarregats de llegir el text. A la vegada, des de la Taula per la Democrcia s'ha reclamat una resposta "unitria" de la ciutadania davant la "repressió" de l'estat espanyol i s'ha fet una crida a participar "massivament" en les prximes mobilitzacions convocades, i especialment a secundar la vaga "per aturar el país" prevista pel 21 de febrer. La concentració, que ha comenat a les set del vespre i que s'ha allargat una hora, ha finalitzat amb el cant de 'Els Segadors' per part del públic present.