Publicado 1/2/2019 13:45:43CET

AMPLIACIÓ:Buidar l'abocador de Vacamorta costarà almenys 81 milions d'euros

L'avantprojecte planteja diverses alternatives tot i que la més econòmica passaria per construir un nou abocador per traslladar-hi els residus

ACN

Cruïlles.-Buidar l'abocador de Vacamorta tardarà com mínim cinc anys i costarà almenys 81 milions d'euros (MEUR). L'avantprojecte per buidar i gestionar l'abocador encarregat per la Generalitat planteja diverses alternatives per recuperar aquest espai ubicat a Cruïlles (Baix Empordà), on encara hi ha gairebé 3 milions de tones de deixalles. El document posa sobre la taula fins a cinc possibilitats. Dues, valorades en 159 i 146 MEUR, passarien per transportar tots els residus a un o tres dipòsits autoritzats i en funcionament. L'altra preveu portar-les a un dipòsit nou (81 MEUR) i les altres dues contemplen utilitzar la tècnica del 'Landfill Mining', que permet reduir el volum de deixalles, i dipositar-les en un o tres dipòsits. Aquestes últimes tindrien un cost de 117,1 i 110,5 MEUR, respectivament. Aquest darrer sistema, però, podria retardar el procés més de 37 anys.

L'avantprojecte pel buidat i gestió dels residus extrets de l'abocador de Vacamorta encarregat per la Generalitat preveu fins a cinc alternatives per recuperar aquest espai. La proposta més econòmica contempla traslladar els residus a un abocador de nova creació, a menys de 80 quilòmetres de l'actual. Aquesta alternativa tindria un cost aproximat de 81 milions d'euros però tardaria gairebé deu anys perquè els terminis per trobar un espai i aconseguir les autoritzacions suposarien uns cinc anys. Una altra de opcions que planteja l'estudi és traslladar totes les deixalles a l'abocador de Riba-roja d'Ebre. Aquesta possibilitat, però, tindria un cost de 159,4 MEUR i un termini de cinc anys. A més, comportaria un trànsit de 120 camions al dia de 20 tones. El document també posa sobre la taula la opció de transportar els residus en tres dipòsits autoritzats (Hostalets de Pierola, Tivissa i Riba-Roja d'Ebre) amb un cost de 146,8 MEUR i també en un termini de cinc anys. En tots aquests casos, es reduiria l'espai dels dipòsits existents.Finalment, planteja utilitzar la tècnica del 'Landfill Mining', que permet reduir el volum de deixalles, per després dipositar-les en un o tres abocadors. Amb aquest mètode, el cost se situaria entre els 117 i els 110,5 MEUR, respectivament, però el termini d'execució s'allargaria més de 37 anys. "S'ha de restaurar del tot"L'avantprojecte, però, contempla el buidatge de les tones dipositades al dipòsit des de l'abril de 2003, quan es va atorgar l'autorització ambiental que ha quedat anul·lada.L'alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Salvi Casas, lamenta que no hagin pogut participar en la redacció d'aquests estudis com s'havia dit inicialment i recorda que hi ha diverses sentències que "s'han de complir" i que "l'abocador s'ha de restaurar des de zero". Casas no vol entrar a valorar quina creu que és la millor opció però insisteix que Vacamorta ha provocat anys de molèsties als veïns i que, a hores d'ara, encara en produeix. L'abocador del Baix Empordà, clausurat a finals del 2014 per ordre del Departament de Territori, acumula nombroses sentències. Tot plegat va motivar que es tanqués perquè la llicència estava mal donada. El TSJC també va sentenciar que s'havia de retornar l'espai al seu estat inicial, restituint la situació que tenia l'any 2000, abans que hi arribés el primer camió de deixalles. Actualment, sota el subsòl d'aquest paratge de Cruïlles hi ha 2,7 milions de tones d'escombraries.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.