Publicado 18/06/2019 12:39CET

AMPLIACIÓ:Bellvitge implanta per primera vegada un cor artificial total

El pacient és un home de 30 anys amb fallada dels dos ventricles i hipertensió pulmonar, unes

ACN

L'Hospitalet de Llobregat.-L'Hospital Universitari de Bellvitge acaba d'implantar un cor artificial total per primera vegada. Es tracta d'una tcnica complexa i d'una intervenció excepcional que ha perms atendre un pacient amb fallada dels dos ventricles del cor i hipertensió pulmonar, una condició que no permet optar pel trasplantament. L'objectiu de la intervenció és que el dispositiu artificial substitueixi la funció dels dos ventricles, i permeti normalitzar la tensió arterial pulmonar del pacient de manera que, d'aquí uns mesos, pugui sotmetre's a un trasplantament cardíac. La implantació d'aquest cor artificial ha perms doncs, millorar un pronstic que, de no optar a la tcnica, és 'nefast' en paraules del cirurgi del centre hospitalari Daniel Ortiz.

El pacient que ha operat, de moment amb xit, l'Hospital de Bellvitge és un home de 30 anys a qui li fallaven els dos ventricles i presentava hipertensió pulmonar, una condició que li impedia rebre un trasplantament de cor o una assistncia ventricular mecnica, que és més habitual, per només substitueix la funció d'un dels dos ventricles. Per aix, l'equip mdic va optar per implantar-li, per uns mesos, aquest dispositiu artificial, a l'espera que el bon funcionament del nou cor li rebaixi la hipertensió pulmonar i se li pugui practicar un trasplantament convencional. L'operació es va fer el 27 de maig passat, i és una intervenció 'excepcional' a l'Estat, ja que fins ara no més s'havia implantat un dispositiu similar. Actualment, l'home encara esta a l'UCI, en vies de recuperació. Patia miocardiopatia de llarga evolució i el van sotmetre a aquesta intervenció perqu necessitaven 'suplir' la funció dels dos ventricles durant un temps per poder assolir les condicions perqu fos 'candidat' a trasplantament. Tal com explica el cardileg José González és doncs, 'com un pont' al trasplantament, perqu és un dispositiu mecnic i pneumtic que serveix durant un període de temps per no es pot plantejar com una 'terpia de destí' sinó per recuperar el malalt per poder arribar a un trasplantament cardíac. Els metges que han ats el pacient han explicat que és aviat encara Han explicat que est conscient, respira per si mateix i se li est introduint la dieta per han remarcat que és 'molt aviat' per poder valorar l'xit de la intervenció i volen ser 'prudents' i no donar-ho 'tot per fet' per han reconegut és que l'objectiu és que pugui marxar a casa. L'experincia per, en pacients als quals se'ls ha implantat dispositius similars, fan vida normal. Tan sols tenen dos cables que els surten del cos, i per tant, han de tenir cura en algunes coses, per físicament poden fer vida 'completament normal' fins i tot, han dit, hi ha malalts que també fan exercici físic. La possibilitat que pacients amb poques probabilitats de resistir un trasplantament permet superar el pronstic 'nefast' que tenen els malalts amb hipertensió pulmonar, que antigament morien ja que la combinació de fallada de ventricles i aquesta patologia no donava 'cap altre tipus d'alternativa', ha resumit Daniel Ortiz. Des que el 2007, l'Hospital de Bellvitge va collocar per primera vegada un cor artificial a una pacient que no podien trasplantar, s'han fet 24 assistncies ventriculars mecniques, i per aix, Bellvitge és centre de referncia. 10 d'aquests casos el pacient ha pogut rebre el trasplantament de cor amb xit , i en altres 10, el pacient fa vida normal esperant poder rebre el trasplantament. Només en dos casos, la implantació d'aquest dispositiu s'ha plantejat finalment com a definitiva.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés