Publicado 19/04/2019 10:39CET

AMPLIACIÓ:Bscara reclama un semfor per evitar més accidents, sis anys després d'aconseguir que els camions no creuin el poble

L'alcalde, Narcís Saurina, lamenta la "passivitat" de les administracions i creu que només els faran cas quan "passi una desgrcia"

ACN

Bscara.-Bscara (Alt Empord) reclama la installació d'un semfor a la sortida sud del poble per evitar més accidents. La reclamació arriba sis anys després d'aconseguir que els camions no creuin el poble. De fet, el 19 d'abril est considerat un dia de festa a la localitat que se celebra amb una trobada dels vens i un sopar popular. Aquest any fins i tot est prevista l'actuació d'un grup de música. L'alcalde de Bscara, Narcís Saurina, assegura que un semfor és "imprescindible" ja que el que tenen actualment funcionant est "massa lluny" del centre. "Els cotxes frenen, per tenen un tram suficient per tornar a accelerar, i ja hi ha hagut molts accidents", recorda. Saurina, per, reconeix que de moment no hi ha voluntat de les administracions responsables. "Suposo que fins que no hi hagi una desgrcia no ens faran cas", ha lamentat.

Aquest Divendres Sant és també festa a Bscara. Aquest poble de l'Alt Empord a escassos quinze quilmetres de Figueres té el 19 d'abril com un dels dies en qu van aconseguir el qu semblava "impossible"; que els camions no creuessin més per la carretera que divideix el poble. Els continuats accidents, olors i sorolls, van provocar que un grup petit de vens tallessin la carretera. L'acció va animar a molts conciutadans més, fins aconseguir que les administracions fessin cas a la seva reclamació.En total, els vens de Bscara van tallar durant 79 dies la carretera. Van deixar de fer-ho quan el govern de l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament van acordar restringir el pas de vehicles pesants pel centre del municipi. "Va ser una lluita de David contra Goliat, i al final vam guanyar", recorda l'actual alcalde, Narcís Saurina, que aleshores es manifestava amb els vens.Tot plegat ha portat una millora en la qualitat de vida dels habitants de Bscara. Ja no senten els sorolls, i no els entra la pols pel pas continuat de camions, per sobretot s'ha guanyat en seguretat, reconeix el batlle.Amb tot, el fet d'haver eliminat els vehicles pesants ha tingut una part negativa, explica Saurina. I és que ara els cotxes circulen a més velocitat per dins del municipi, fet que ha incrementat el nombre de "petites topades". "Són accidents que no es registren a les estadístiques, lamentablement, per que passen", explica.L'alcalde revela que s'han atropellat persones grans i recorda que un dels passos de vianants és freqüentat per la mainada que va a l'escola. Per tot plegat, reclamen un semfor que permeti reduir el nombre d'incidents i faci més segura la circulació per dins del municipi.A la part sudSaurina explica que reclamen un semfor a la part sud de Bscara, que reguli la velocitat dels cotxes que entren a la localitat. Actualment hi ha un semfor que obliga els conductors a frenar. Saurina per, explica que est "massa lluny" del pas de vianants i aix permet als cotxes tornar a accelerar."Ens trobem que frenen i passen a 40 per hora, per tenen temps de poder accelerar a 80, aleshores no guanyem res", lamenta. A la part nord hi ha un semfor que es va haver d'inhabilitar ja que estava situat just després d'una corba i provocava accidents.No els fan casSaurina lamenta que de moment les administracions competents Generalitat i Estat no els fan cas en la installació d'aquest semfor, per deixa clar que "seguiran insistint", perqu es tracta d'un tema "de seguretat pels vens".El batlle recorda que fa anys no els van fer cas tampoc quan van comenar a manifestar-se per prohibir el pas dels camions, i al final van acabar cedint. "Aleshores no teníem ni l'ajuntament a favor, ara des de l'administració local batallem i ramem amb la resta de vens", conclou Saurina.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés