AMPLIACIÓ:Barcelona és la primera ciutat de l'Estat en crear una Oficina Municipal de Dades

Publicado 13/2/2018 18:09:48CET

Es fusionaran totes les dades amb què compta l'Ajuntament i es penjaran a un nou portal web que augmentarà l'eficiència i la transparència de la institució

ACN

Barcelona.-Barcelona es converteix en la primera ciutat en tot l'estat espanyol en crear una Oficina Municipal de Dades. En ella, s'hi ajuntaran les diferents dades amb què compta l'Ajuntament com per exemple el padró, el transport públic, les llicències d'obres, entre moltes altres. Segons el tinent d'alcalde de Ciutat Digital, Gerard Pisarello, l'objectiu és convertir l'Ajuntament en una institució "molt més eficient" perquè es podrà treballar amb moltes més dades de totes les àrees, però a banda també oferir més transparència ja que la ciutadania podrà "fiscalitzar més al govern". Pisarello apunta que la nova oficina permetrà millorar en polítiques de contaminació o de gentrificació perquè "permetrà crear simulacions i anticipar-nos a alguns esdeveniments".

Més enllà del control de la ciutadania i de la millora en l'eficiència de l'administració, la nova eina servirà per a grups de recerca, universitats i petites i mitjanes empreses ja que podran utilitzar les dades recollides per elaborar estudis i utilitzar-los a favor de la ciutat.Aquesta obtenció de dades serà gratuïta ja que segons la comissionada de Tecnologia i Innovació digital, Francesca Bria, el seu concepte de dades "com a una infraestructura" i no tan com "mercaderia". A més, ha aclarit que "és una manera de compartir les dades per a un bé comú, no només per a grans empreses que es puguin lucrar" de les dades que es puguin obtenir.La publicació de totes aquestes dades, però, podria comportar un perill com la vulneració de les lleis de protecció de dades. Per aquest motiu, l'Ajuntament contractarà a un delegat que s'ocuparà que no es vulneri cap normativa.El tinent d'alcalde de Ciutat Digital, Gerard Pisarello, ha assegurat que amb la creació d'aquesta nova oficina la ciutat es posiciona en innovació al nivell d'altres ciutats com Nova York, Boston, Londres o París.De moment, fruit d'aquesta oficina ja s'ha elaborat un índex de gentrificació que detecta quins són els espais en què hi ha més turistes, però es preveu que en un futur es puguin fer molts altres índex.D'altra banda, la nova oficina vindrà acompanyada d'un foment de la pedagogia per consultar dades al portal web. En primer lloc es farà un programa educatiu per ensenyar a les noves generacions com consultar dades per Internet i la importància de controlar aquestes dades.De moment, aquesta oficina està en funcionament físicament, però el portal web encara no està a punt perquè poc a poc s'han d'anar fusionant les bases de dades amb la garantia del compliment de les normatives de la protecció de dades, però es preveu que abans que acabi l'any el web ja estigui a punt.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.