Publicado 30/4/2019 13:42:13 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Banyoles fa memria amb una exposició sobre l'educació franquista que s'ha treballat als instituts i amb testimonis

L'Escola d'abans' recorda el model totalitari de l'poca i el contraposa amb l'escola republicana i el model actual

ACN

Banyoles.-La reproducció d'una aula amb els pupitres i els símbols franquistes d'aquella poca és un dels espais de l'exposició 'L'Escola d'abans. Memria de l'educació durant el franquisme' que a partir d'aquest dimecres es podr visitar al Museu Arqueolgic de Banyoles. És el resultat de quatre anys de feina documental amb fotografies de l'poca on es vol reivindicar el model d'escola actual des de la perspectiva histrica i on hi han participat alumnes dels quatre instituts de la ciutat. Destaca el treball de recerca que ha servit per establir un dileg intergeneracional entre els joves d'ara i els que ho van ser aquells anys de franquisme. El comissari ha destacat que el que es vol "no és tant revisar el passat sinó reivindicar profundament els valors democrtics i cívics del model actual".

Un retrat de Franco en color spia i amb la cara tapada per les lletres 'L'Escola d'abans' és el cartell de l'exposició que a partir d'aquest dijous i fins al 15 de setembre es podr visitar al Museu Arqueolgic de Banyoles. El disseny és obra dels alumnes del batxillera artístic de l'IES Josep Brugulat de la ciutat, que hi han participat elaborant el disseny i producció de la mostra durant aquest curs. El projecte va comenar ara fa quatre anys en una iniciativa de l'Ajuntament de Banyoles i la participació d'alumnes dels quatre instituts. La idea era treballar la memria histrica i recollir els testimonis i vivncies de l'escola franquista. Alumnes dels centres van parlar i enregistrar els seus avis i familiars i aquests continguts han estat la base de la mostra. En l'espai expositiu s'inclou un resum audiovisual d'uns sis minuts i també una selecció de fotografies de l'poca, entre d'altres elements d'inters. Destaca també la reproducció d'una aula d'aquella poca, amb els símbols franquistes, el crucifix i pupitres. En un altre espai, també es mostrar un escut franquista que es penjava a la faana de les escoles. Aquest en concret pertany a l'escola Baldiri Reixach (l'actual escola La Vila) que s'ha hagut de restaurar. El comissari de la mostra, Miquel Aguirre, ha subratllat que aquelles vivncies són la base de la mostra més que les referncies histriques. Entre els aspectes recollits hi ha l'adoctrinament ideolgic i religiós, la imposició del castell, la separació d'alumnes (nens i nenes) i la divisió de funcions (a les nenes se les preparava per ser mestresses de casa i tasques com la costura) així com els mtodes de cstigs "físics i sistemtics" o la falta de recursos en els primers 15 anys de franquisme. En la mostra, també es contraposa amb l'etapa prvia i renovadora de l'escola republicana.L'objectiu final, segons Aguirre, "no és tant revisar el passat sinó reivindicar profundament els valors democrtics i cívics del model actual" del qual, ha dit, cal estar-ne "molt orgullosos". Una idea que ha compartit el director de l'IES Josep Brugulat, Rafel Juanola, que ha posat en valor la "feina extraordinria" que s'est fent. També ha afirmat que aquest encrrec ha estat molt interessant perqu els alumnes han aprs el procés de fer una exposició, a preparar-se pel món laboral i , de retruc, com era l'educació d'aquella poca.El regidor de Cultura, Jordi Bosch, ha elogiat la feina feta en un projecte "molt especial" de memria histrica. La mostra també inclou un cicle de xerrades amb la participació del pedagog i historiador Salomó Marqus o un colloqui sobre les experincies de renovació pedaggica en els inicis de la transició democrtica a les Escoles d'Estiu.