Publicado 08/11/2019 16:39

AMPLIACIÓ:Balfegó rep com una "desagradable sorpresa" les noves recomanacions de Sanitat sobre consum de peix en nens

El principal grup tonyinaire del país defensa que els nivells de mercuri detectats a la tonyina roja són inferiors als permesos

ACN

La Torre de l'Espanyol.-El Grup tonyinaire Balfegó, el més important de Catalunya, ha rebut com una "desagradable sorpresa" les noves recomanacions de Sanitat sobre el consum de peix en nens i la proposta que s'eviti el peix blau, com la tonyina roja, fins als 10 anys. Balfegó ha reclamat els estudis científics en qu es basen aquests consells perqu es contradiuen amb altres anlisis internacionals, així com els que du a terme el seu departament de I+D en mostres de més de 700 exemplars de tonyina roja-. L'empresa tonyinaire defensa que les seves mostres detecten nivells de mercuri a la tonyina roja "molt per sota" de les quantitats permeses i que s'ha ignorat el seleni, del qual és ric aquest peix blau, que el neutralitzen.

El Grup Balfegó insisteix que la tonyina roja, en ser rica en seleni, és altament beneficiosa per a la salut, ja que es tracta d'un microelement involucrat en processos antioxidants que també neutralitza l'efecte nociu del mercuri. Alguns exemplars tenen fins a 2,69 micrograms per gram, quatre cops que altres productes de pesca. "Parlem de productes que contenen mercuri, que efectivament en contenen perqu est a la mateixa natura i forma part de molts processos industrials que provoquen contaminació, que és com entra a la cadena alimentria. Per si no es té en compte la capacitat txica que pot arribar a tenir el mercuri amb la neutralització del seleni, no anem bé perqu hi ha un aspecte que no es té en compte i és també molt important", ha defensat Begonya Melich, responsable d'I+D del Grup Balfegó. La companyia lamenta que es "generin alarmes socials" abans de posar per damunt "d'altres consideracions" els principis científics i la investigació. "Si desaconselles un consum encara que sigui per un sector de la població molt concret, ja ests creant una alarma i ests limitant el consum d'aquell aliment i aix té una repercussió important a les empreses que el comercialitzen. S'ha d'anar amb peus de plom abans de fer una recomanació d'aquestes", ha criticat Melich. Balfegó coneixia l'esborrany amb qu estava treballant l'Agncia Espanyola de Consum Seguretat Alimentria i Nutrició (AESAN) per reclamen que s'especifiqui amb quins estudis i mostres s'ha treballat per recomanar que els menors de 10 anys no consumeix tonyina roja. "Estan parlant en tot moment que s'eviti el seu consum per el producte est complint la legislació europea i no sabem quantes mostres s'han analitzat ni la zona de pesca d'on eren, no tenim tota aquesta informació", ha reclamat la responsable d'I+D de Balfegó. El límit perms per al consum és d'1 milligram per quilo de mercuri en una tonyina roja. A les mostres de Balfegó, la mitjana de 700 mostres és de 0,44 milligrams per quilo. "No sabem si ho entenen com un contingut alt de mercuri o no per complim de sobra la legislació", ha assenyalat Melich. L'empresa tonyinaire collabora amb universitats i organismes, com l'IEO, per avanar en l'estudi científic d'aquesta espcie. Des del departament I+D treballen per iniciar un projecte per detallar el quocient de seleni i mercuri al seu producte per donar un valor de toxicitat més objectiu que no el contingut absolut que es coneix ara.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés