Publicado 12/11/2019 14:51

AMPLIACIÓ:Arrenca la temporada de calots amb previsió d'arribar a la xifra rcord de 18 milions de cebes

ACN

Valls.-La temporada de calots a Valls que just acaba d'arrencar es presenta de rcord. Es preveuen produir fins a 18 milions de calots, segons la Indicació Geogrfica Protegida (IGP) Calot de Valls, coincidint amb el seu 25 aniversari. La IGP té preparats diversos actes per celebrar l'aniversari. Aquest distintiu de qualitat aglutina una cinquantena de pagesos de quatre comarques: Alt Camp, Baix Camp, Tarragons i Baix Peneds. Es calcula que la resta de productors no inscrits a la IGP Calot de Valls poden recollir uns 60 milions més de calots -encara que no estan etiquetats com a IGP. Així, en total, es preveuen més de 80 milions de calots per enguany, una bona producció que tendeix a l'ala en els darrers anys, en bona part grcies als estudis que es fan d'aquest conreu per millorar-ne la qualitat. Alguns restaurants de la zona ja ofereixen des de fa dies els calots més primerencs als seus clients.

Els primers calots tendres de la temporada ja es poden degustar en restaurants de l'rea de Valls, com el Casa Flix o el Ganxo, a la pedania de Masmolets. Amb aquests calots primerencs s'obre la pretemporada de calotades, que s'allargar al mes d'abril del prxim any. En plena temporada més d'una cinquantena de restaurants de la zona ofereixen calotades a les seves cartes.El temps est acompanyant aquest conreu que vol aigua, sol i sobretot fred, i els productors confien que ser una temporada excellent, tant en quantitat com en qualitat dels calots. Tot i que encara es considera la pretemporada, als camps ja es fa evident el bon ritme que presenta la campanya, amb calots de bona mida que es van arrencant en remeses, segons les dates en qu van ser plantats."Fa tres anys vam fer 14 milions de calots, fa dos anys, van ser 15 milions, l'any passat en vam fer 16 milions i enguany tot indica que podríem arribar als 18 milions i fer aquest salt coincidint amb el nostre 25 aniversari", afirma, satisfet, el president de la IGP Calot de Valls, Francesc Amill, en declaracions a l'ACN. "I si no apareix cap desgrcia climatolgica, la qualitat també ser excellent", afegeix.Valls dona el tret de sortida oficial de la temporada de calotades amb l'arrencada simblica del primer calot, prevista pel dissabte 23 de novembre. Ja al gener, en l'inici fort de la temporada, se celebra la Gran Festa de la Calotada, coincidint amb l'últim diumenge del gener -enguany, el dia 26. La temporada de calotades mou un volum de negoci d'entre 12 i 14 milions d'euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés