Publicado 15/4/2019 14:42:34 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Aragons reivindica la figura de Neus Catal com a referent de la lluita contra l'oblit del feixisme

El vicepresident del Govern visita la capella ardent de la lluitadora antifeixista per traslladar als familiars el condol del Govern, d'ERC i dels "presos polítics"

ACN

Móra d'Ebre.-El vicepresident del Govern, Pere Aragons, ha reivindicat la figura de Neus Catal com a "referent" de la lluita per la memria i contra l'oblit del feixisme al país. Aragons ha visitat la capella ardent de la lluitadora antifeixista a Móra d'Ebre traslladant del condol del Govern, d'ERC i dels "presos polítics" als familiars i amics. "Mai va deixar de lluitar. Sempre va estar al peu del canó, defensant la dignitat, la llibertat i lluitant contra un possible oblit de la barbrie del nazisme i del feixisme. Cal no oblidar, perqu si ho fem estem condemnats a repetir aquests errors", ha declarat a la sortida, defensant el "reconeixement" públic de la seva figura. "Era una persona molt estimada a Catalunya perqu comparteix amb Neus Catal els valors de l'antifeixisme, la dignitat i la llibertat de les persones i dels pobles", ha afegit.

Aragons ha volgut reconixer la figura i el llegat que deix Catal després d'una "vida dedicada a la lluita per la llibertat de les persones i la dignitat de les dones i, especialment, plantar cara al feixisme a partir de la defensa ferma dels valors de la "dignitat", la "confiana" amb les persones i la "fraternitat universal". Per, per damunt de tot, ha destacat el vicepresident, la lluita de Catal contra "l'oblit" de "la barbrie" tot all que va suposar el nazisme i el feixisme. "Si ho oblidem estem condemnats a repetir-ho", ha emfasitzat.Aquest llegat, ha elaborat, pot ajudar decisivament a moltes famílies d'aquest país a recuperar la memria i l'orgull de les persones que van lluitar, com Catal, i que el mateix feixisme va aconseguir "esborrar com experincia de vida per fer foc nou". "Molta gent d'aquest país té un avi o un besavi entre els que van ser derrotats el 1939 i, massa vegades, la memria familiar s'ha construt sobre els oblits d'aquella part", ha argumentat.En aquesta línia, Aragons s'ha comproms a continuar difonent la tasca i el simbolisme de Catal, com a "imatge viva de qui va aconseguir, amb la seva continutat vital i compromís polític vncer el feixisme: va vncer el feixisme amb la seva prxima existncia, havent sobreviscut als camps de concentració i havent estat membre activa de la lluita a Catalunya, Frana i a Europa"."És important que referents com els de Neus Catal tinguin aquest reconeixement. És una persona molt estimada a Catalunya perqu Catalunya comparteix amb Neus Catal aquests valors de l'antifeixisme, la dignitat de les persones i de la llibertat de les persones i dels pobles", ha tancat Aragons a la finalització de la visita i després de donar el condol als fills, Margarita i Lluís.La capella ardent de la lluitadora antifeixista, que va morir aquest dissabte a la tarda al seu poble natal dels Guiamets, ha rebut ja la visita de nombroses personalitats i representants de diferents administracions. Aquest dilluns al matí, a banda del vicepresident del Govern, també l'ha visitat el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté. Est previst que aquest dilluns a la tarda ho faci el president del Parlament, Roger Torrent.Catal ser acomiadada aquest dimarts a les dotze del migdia en una cerimnia oberta al públic al tanatori de Móra la Nova i a la qual es preveu l'assistncia de centenars de persones. Posteriorment, la família celebrar un acte privat en la intimitat per donar-li l'últim adéu.