Publicado 23/01/2019 16:42

AMPLIACIÓ:Anna Monreal: "Tenia ganes de castigar algú i ficar-me a la pell d'un home"

La novella curta 'Tristany' arriba a les llibreries després d'haver guanyat el Premi Just M. Casero 2018

ACN

Barcelona.-L'escriptora Anna Monreal (Barcelona, 1976) publica 'Tristany' (Empúries), la novella curta guanyadora del premi de Just M. Casero 2018, un llibre que ella ha definit com una "tragdia" plena de "cstig". Aquest és el segon volum de l'autora barcelonina, que ja va ser premiada amb 'Olives Picants' (Premi El Lector de l'Odissea de l'any 2011). En aquesta ocasió Monreal s'endinsa en la ment de Tristany, un home educat per a l'xit i una vida perfecta, per a qui les coses comencen a anar-li malament. "Quan vaig comenar a escriure aquest llibre tenia ganes de castigar algú i ficar-me en la pell d'un home", ha explicat l'autora a la presentació del llibre aquest dimecres a Barcelona. "Per a mi era bonic canviar el gnere, que crec que és un punt de vista determinant a la vida, en les decisions que prenem i en all que fem", ha afegit Monreal.

L'autora ha presentat el llibre acompanyada del llibreter Guillem Terribas, de la Llibreria 22 de Girona -que convoca el premi- i l'editor d'Empúries, Jordi Rourera, que considera que 'Tristany' és una "tragdia contempornia i quotidiana, escrita a mig camí entre Empar Moliner i Tom Sharpe". Per Terribas és "un llibre molt masculí" que "sorprn que estigui escrit per una dona".Rourera també ha explicat que es tracta d'una "histria de cstig", en qu "una decisió mal presa porta conseqüncies durant tota la novella". "L'Anna Monreal no té pietat dels seus personatges, per aquesta crueltat és també la grcia de la novella", ha opinat l'editor.L'autora barcelonina utilitza el narrador omniscient perqu li dóna llibertat per moure els personatges i fer-los fer el que ella vol. "M'agrada ser déu, 'matxacar-los', decidir qu pensen, com se senten i on s'equivoquen", ha explicat Monreal, que aprofita aquest món parallel de l'escriptura per fer tot all que en el món real no pot fer.Un llibre escrit a foc lent durant els trajectes de trenLa novella s'ha cuit a foc lent durant les dues hores diries de trajecte en tren entre Tarragona i Barcelona, ja que Monreal és economista de professió i cada dia es desplaa a la capital catalana a treballar. "El llibre est escrit el 99,4% a la Renfe", ha assegurat l'autora, per a qui "escriure és omplir el buit del trajecte, aquest dia a dia, aquest anar i tornar". "És fantstic perqu en aquest trajecte només hi ets tu, el teu cap, el teclat i escriure", explica Monreal, que va comenar el llibre l'abril del 2013.Les paneroles, el leitmotiv de la novellaEn un inici el personatge protagonista no donava nom al llibre, sinó que el títol era 'Periplaneta americana', fent referncia a una espcie de paneroles presents habitualment a les ciutats que són el leitmotiv de la novella. Monreal ha explicat que fa uns anys va patir una "plaga de paneroles terrible", fet que la va portar a representar-les al llibre en grans quantitats i aportant pinzellades de realisme mgic. "Si no hi havia paneroles, no podia escriure el llibre", ha assegurat l'escriptora.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés