Publicado 7/4/2019 15:48:58 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Andorra tria els representants que conformaran el seu parlament en les eleccions generals on s'han presentat més llistes

Cues de votants al Centre de Congressos de la capital, en una jornada on els candidats criden a la "participació"

ACN

Andorra la Vella.-Una part dels 27.278 andorrans que poden participar als comicis generals d'aquest país han comenat a exercir el seu dret a vot a partir de les 9 del matí d'aquest diumenge, quan han obert sense incidents remarcables els diversos collegis electorals repartits per les set parrquies del Principat. Fins a les 13 hores ho ha fet el 44,78 per cent, el que representa un augment del 2,5 per cent respecte a les eleccions de 2015. En el cas del Centre de Congressos, ubicat a la capital, s'hi han registrat importants cues d'electors, mentre que a la Sala Prat del Roure d'Escaldes-Engordany l'ambient era més tranquil, tot i que també s'hi ha vist un degoteig constant de persones. Algunes d'elles han valorat positivament el fet que es pugui triar entre set candidatures nacionals diferents, nombre superior al d'eleccions anteriors. Per la seva banda, els diferents cap de llista han fet una crida a la "participació".

Xavier Espot, cap de llista de la formació que ha governat en les dues darreres legislatures, Demcrates per Andorra (DA), ha exercit el seu dret a vot a la mesa installada a la Sala Prat del Roure d'Escaldes-Engordany. Des d'all, ha destacat que, sigui quin sigui el resultat, se sent satisfet perqu creu que s'ha "complert amb els deures" a l'hora de defensar i explicar el seu projecte polític. També ha dit que veu "positiu" que hi hagi set candidatures nacionals que concorren als comicis, perqu considera que és un element que "ajuda a la participació", com també ho ha estat, ha afegit, el "to constructiu" que s'ha utilitzat de forma general durant la campanya.Per la seva banda, el candidat del Partit Socialdemcrata (PS), Pere López, ha demanat que hi hagi la "mxima participació possible" als comicis, element que creu que pot afavorir que hi hi hagi un "canvi de rumb". Mentre, el seu homleg a Liberals d'Andorra (L'A), Jordi Gallardo, també valora com un "xit" que hi hagi més electors que exerceixen el seu dret a vot. Cal destacar que totes dues formacions presenten la seva llista nacional per separat per, en canvi, a les parroquials es presenten sota la coalició d'Acord.Una altra de les llistes que es presenten i que en l'actual Consell General (parlament) d'Andorra té representació és Progressistes-SDP, liderada per Josep Roig. Mentre, dos dels tres nous partits que hi concorren per primer cop tenen com a número u ex-dirigents dels Liberals. D'aquesta manera, Josep Pintat, que en la legislatura de 2015 va exercir com a cap de l'oposició, es presenta ara per Terceravia i Alfons Clavera ho fa per Units pel Progrés d'Andorra (UPA). Una altra formació, Andorra Sobirana, est encapalada per Eusebi Nomen, que va assolir un escó al 2009 per un altre partit.Alguns votants a les eleccions andorranes han valorat positivament l'ampli ventall d'opcions polítiques que s'hi presenten, tal com ha dit Alba Sánchez, que creu que d'aquesta manera es pot triar "el que més s'adeqüi a cada persona". Coincideix amb ella el Josep Cachafeiro, que afegeix que el nou parlament que es formi després dels comicis "funcionar" i sabr "buscar solucions". Mentre, Maria Antnia Aixs, posa en dubte que els resultats obtinguts afavoreixin la formació d'un govern i no descarta que, fins i tot, s'hagin de repetir.A banda dels vots que s'han introdut personalment a les urnes aquest diumenge, amb una participació del 44,78 per cent de l'electorat a les 13 hores, s'han comptabilitzat 7.140 més a la Batllia (jutjats), dels quals 128 corresponen als que ho han fet per correu. Per parrquies, a Canillo han votat 499 persones (49,75% del total), a Encamp 1.562 (39,76%), a Ordino 859 (49%), a La Massana 1.484 (48,38%), a Andorra la Vella 3.529 (43,58%), a Sant Juli de Lria 1.878 (46,61%) i a Escaldes-Engordany 2.405 (44,52%).