Publicado 25/01/2019 15:09

AMPLIACIÓ:Agricultura vol ordenar el sector de la tfona a Catalunya i assegurar-ne una producció més regular

Una de les actuacions és potenciar el desenvolupament de zones de conreu

ACN

Vic.-El sector de la tfona a Catalunya és molt atomitzat i per aix el Departament d'Agricultura ha impulsat un pla d'acció a quinze anys vista que busca vertebrar-lo i, entre d'altres, assegurar una producció més regular i que no es depengui tant de les condicions meteorolgiques. Entre d'altres, una de les accions que es preveu és potenciar la creació de zones de cultiu de tfona que n'asseguri una producció més estable, sense prejudici de l'extracció de tfona silvestre. D'altra banda, també es vol posicionar la tfona autctona com un producte de qualitat en mercats nacionals i internacionals en competició amb les tfones que arriben de Frana o Itlia.

La recollida i l'alt rendiment econmic de la 'tuber malanosporum', l'anomenada tfona negra, ha anat fent créixer a Catalunya un sector nou molt atomitzat. Per intentar ordenar-lo, Agricultura ha impulsat un pla que compta amb el vistiplau dels agents del territori. La directora general d'Escosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, ha explicat que l'objectiu és incrementar la producció de tfona negra, dinamitzar el consum del producte i estructurar un sector fort i competitiu. Amb l'anlisi que han fet s'ha detectat que la producció de tfona a Catalunya és insuficient i irregular, ha destacat Barniol, i no s'arriba a cobrir la demanda. Tampoc existeix un mercat interior fort, ni el sector est ben articulat. Concretament, s'impulsar la producció de tfona negra en cultiu, posant especial mfasi al desenvolupament de les estructures de reg que optimitzen les plantacions i també es millorar la gestió forestal perqu en aquells llocs que creix tfona de manera natural n'hi pugui continuar creixent. Sense concretar la quantitat, Barniol ha assenyalat que potenciaran les línies d'ajuts per fomentar la producció en cultiu. Actualment s'hi dedica uns 100.000 euros cada any. D'altra banda, la formació de joves restauradors que valorin el producte també és clau, ha destacat Montse Barniol. La qual cosa també es relaciona amb la creació d'esdeveniments per promocionar la tfona i divulgar-ne el coneixement que hi ha al voltant. Per vertebrar el sector, per Barniol cal fomentar l'associacionisme dels tofonaires i la transferncia de coneixement entre generacions i aconseguir un secció molt més forta. Segons la directora general, el sector tofoner és "clau" pel desenvolupament rural i per generar valor en moltes zones de mitja muntanya del país i evitar un progressiu despoblament. La temporada de la tfona va del 15 de novembre fins al 15 de mar i enguany s'han atorgat més de 400 llicncies. Per recollir tfona és indispensable estar en possessió del carnet i també tenir l'autorització de la persona o titular del terreny on es vol fer l'extracció. Ara mateix hi ha 1.500 hectrees destinades al conreu de la tfona a diferents zones de Catalunya. El preu d'aquest fong, marcat per la Llotja de Vic la setmana passada, era d'entre 180 i 250 euros. El pla ha estat redactat pel Centre de Cincia i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Departament dAgricultura, amb les intervencions de lAssociació de Productors de Tfona de Catalunya, les associacions de tofonaires del Bergued i dOsona, la Federación Española dEmpresarios de Setas y Trufas i el Centre de la Propietat Forestal. El document es presenta aquest divendres en el marc del Trufforum, el congrés sobre la tfona negra que se celebra a Vic i que s'allargar fins divendres. La trobada internacional busca posar en contacte el sector professional de la tfona i divulgar-ne els valors i la seva cultura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés