AMPLIACIÓ:Afrucat preveu poca afectació per al mercat de la fruita dolça en cas que no hi hagi acord pel Brexit

Publicado 5/3/2019 14:19:56CET

En el pitjor dels escenaris els aranzels se situarien en un màxim del 17% en préssec i nectarina, i això ho acabarà pagant el consumidor anglès

ACN

Lleida.-L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) preveu poca afectació al sector fructícola català en cas que no hi hagi un acord entre el Regne Unit i la Unió Europea pel Brexit. Així ho ha assenyalat el director general de l'entitat, Manel Simón, que ha remarcat que en el pitjor dels escenaris els aranzels per al 'producte estrella' que s'exporta al mercat anglès, els préssecs i les nectarines, se situarien en un 17%. Simón ha afegit que això repercutiria en la butxaca del consumidor anglès ja que pagaria més cares aquestes fruites, però en qualsevol cas, ha posat en valor la feina feta en la darrera dècada pel sector a l'hora de potenciar un producte de 'qualitat' que està consolidat al mercat britànic amb 25 milions de quilos i prop de 30 milions d'euros d'exportacions anuals.

Des d'Afrucat es considera que la 'competitivitat i la qualitat' de la fruita que Catalunya exporta al Regne Unit assegurarà la seva presència al país en cas que no hi hagi un acord favorable per al Brexit. En qualsevol cas, Manel Simón ha remarcat que 'per benefici de tots' seria important que hi hagués un acord e lliure circulació de productes, sense taxes aranzelàries però amb assumpció de la normativa de qualitat i fitosanitària per a les fruites i hortalisses. Malgrat tot, si té lloc l'escenari del no acord amb la UE, segons Simón serà el consumidor anglès qui acabarà pagant més cares les fruites i hortalisses que el Regne Unit exportarà a Europa. Així, ha posat com a exemple els aranzels que podrien arribar al 18% en el cas del préssec i la nectarina, o entre un 4 i un 9% en peres i pomes, i un 20% en albercocs. Altres fruites que també s'exporten al Regne Unit i que veurien incrementats els aranzels són les cireres amb entre un 6 i un 12%, les mandarines amb un 16% i les taronges amb entre un 3 i un 16%.Catalunya exporta anualment al Regne Unit uns 35 milions de quilos de fruita. D'aquests, 25 són de préssecs i nectarines, el que suposa un 8% del total de les exportacions catalanes d'aquestes fruites i un 5% del total de la producció. En conjunt, les exportacions de fruita al Regne Unit suposen uns 40 milions d'euros anuals dels quals prop de 30 són de préssec i nectarina. Manel Simón ha explicat que a l'estiu els britànics estan acostumats a 'veure préssecs i nectarines' a les botigues i per això no preveuen que l'afectació en cas que hi hagi un increment de preu sigui notòria per als productors catalans. De totes maneres, ha posat de manifest el caràcter 'egoista' de l'exportador català, que té molt clar que des del primer moment en que no li surt a compte vendre a un determinat indret, buscarà altres mercats. És el que ha passat amb el veto rus, ha indicat Simón, que des de fa 5 anys ha suposat la tancada de portes de mercat rus i ha forçat a la recerca de nous mercats a Orient, el Pròxim Orient i fins i tot Amèrica del Sud, on el cicle de producció està invertit i quan aquí hi ha fruita a l'estiu allà és hivern i en volen comprar. Els productors de fruita dolça estaran a l'expectativa de les negociacions per a l'acord en el Brexit fins al proper 30 de març quan aquest procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea s'ha de materialitzar. Aleshores, caldrà veure si hi ha o no acord, així com una pròrroga de l'escenari actual fins al 2020 abans que el Regne Unit decideix unilateralment què fer amb les seves polítiques aranzelàries.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.