Publicado 11/3/2019 18:34:40 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Absolts els quatre activistes antiMAT que es van penjar d'una torre a Fellines per protestar contra la línia de 400 kV

El jutjat conclou que com a mxim van cometre un delicte lleu de coaccions que est prescrit perqu l'acció va ser el 2014

ACN

Girona.-El jutjat penal 4 de Girona ha absolt els quatre activistes antiMAT que es van penjar durant hores d'una torre a Fellines (Girons) el juny del 2014 per protestar contra la construcció de la línia de 400kV. Al final del judici, la fiscalia ja va retirar l'acusació per un suposat delicte de resistncia a l'autoritat per va mantenir la petició d'1 any i mig de presó per a cadascun per un delicte de coaccions. La sentncia conclou que, com a mxim, els activistes haurien coms un delicte lleu per que ja est prescrit. La sentncia recull que els activistes buscaven tenir "repercussió meditica" amb l'acció per descarta que pertorbessin de forma greu el dret a treballar dels empleats de Red Eléctrica.

"No consta que es causessin danys, ni que es produís cap alteració en els elements dels quals Red Eléctrica era titular, ni tan sols en els elements que integraven el dispositiu de seguretat dels Mossos d'Esquadra", conclou la jutgessa que subscriu els arguments de la defensa, exercida pel lletrat Benet Salellas, i descarta així que els activistes cometessin un delicte de coaccions, tal com acusava la fiscalia. La sentncia considera que la "protesta simblica" sí que va "menyscabar injustificadament" el dret de Red Eléctrica a continuar amb la feina de construcció de la MAT i indica que els activistes van exercir "pressió" en els treballadors que hi havia all per descarta que hagi quedat provat que fos de forma greu. Per aix, la jutgessa sosté que, com a mxim, els activistes van cometre un delicte lleu de coaccions que ja est prescrit perqu l'acció de protesta es remunta al 2014.Així, el jutjat penal 4 absol els quatre activistes antiMAT, que s'enfrontaven a 1 anys i mig de presó i a indemnitzar la Generalitat amb 2.008,79 euros pel cost de l'operatiu de rescat. La resolució no és ferma i es pot recórrer. Segons recull la sentncia, cap a dos quarts de deu del matí del 12 de juny de fa gairebé cinc anys, un grup d'una vintena activistes entre el qual hi havia els quatre encausats- van anar fins a la torre 64 situada a Fellines amb l'objectiu de dur a terme una acció que tingués "repercussió meditica". Quan van arribar all, es van trobar amb els treballadors de Red Eléctrica. "Els hi van comunicar que pujarien a la torre per fer una acció de protesta", apunta la sentncia. Aleshores, els quatre activistes van escalar i es van penjar de l'estructura, una a una alada de 15 metres i els altres tres a uns 60 metres. La jutgessa declara provat que quan els Mossos d'Esquadra van arribar al lloc van muntar un disposició de seguretat per en cap moment van requerir als activistes que baixessin de la torre. "No els van requerir perqu no els podien sentir des de l'alada a la que es trobaven i tampoc van utilitzar sistema de megafonia", subratlla. Els Mossos van sollicitar la intervenció dels Bombers: "Van escalar la torre i van parlar amb els acusats, aconseguit convncer-los perqu donessin per acabada l'acció de protesta i baixessin de la torre". La sentncia exposa que els Bombers van fer servir una cisalla per trencar les cadenes amb les quals els activistes s'havien lligat a la torre. La protesta va aturar la construcció de la línia de 400 kV durant cinc hores. El jutjat conclou que va causar "un perjudici" a la mercantil Red Eléctrica per la companyia va renunciar a cobrar indemnització.