Publicado 22/2/2019 16:30:41 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Abel Azcona critica la manca de drets humans en una nova exposició en collaboració amb vens de Sant Fruitós de Bages

La collecció pictrica es podr veure des daquest dissabte fins el 26 dabril

ACN

Sant Fruitós de Bages.-Els trenta articles de la Declaració Universal de Drets Humans han servit a lartista navarrs Abel Azcona per crear una collecció de trenta quadres que conformen la seva última exposició. Amb la collaboració de vens de Sant Fruitós de Bages, lartista ha ideat una nova mostra dart polític que denuncia lincompliment i la manca de tots aquests drets. Cada quadre té un procés de creació vivencial i molt contundent a darrere, ha destacat Azcona. En un dels quadres que crida més latenció shi pot llegir la paraula mentida. Segons lartista, quan preguntava als vens qu eren per ells els drets humans, molts em contestaven que eren una mentida. La collecció es podr veure a la Sala dExposicions de Sant Fruitós des daquest dissabte al vespre fins el 26 dabril.

Lartista Abel Azcona estrena aquest dissabte una exposició sobre els trenta articles de la Declaració Universal de Drets Humans que va adoptar lany 1948 lAssemblea General de les Nacions Unides. Duna manera individual i collectiva, Azcona dona la seva visió sobre un llistat de drets que van des de la llibertat de pensament fins al dret de lliure opinió o dassociació. Drets tant reclamats avui dia com el de la llibertat dexpressió o la llibertat sexual també apareixen en els quadres de lexposició Abel Azcona. El primer pas. Una visió personal i collectiva entorn als drets humans.Passats pel seds dalguns dels vens de Sant Fruitós, per sempre des del punt de vista predominant daquest artista transgressor, Azcona ha anat explorant cadascun dels drets humans i les obres han sortit dun procés vivencial profund. Lartista ha explicat, per exemple, que el quadre on es pot llegir No me violarás parteix duna experincia personal dunes venes del poble. Vaig decidir mourem amb elles pel poble i vaig estar caminant dues hores de genolls. Després, tremolant i amb els genolls ensangonats vaig escriure el no em violars duna forma bastant complicada, ha relatat Azcona. Tots els quadres es basen en experincies vitals bastant potents, tot i que després he buscat que el quadre també fos esttic i net, ha explicat Abel Azcona. Malgrat el procés creatiu hagi estat molt participat pels vens, la gran part de les obres les ha fet a m lartista de Pamplona.A Azcona no només li interessava tractar el tema dels drets humans en la seva exposició, sinó més concretament la manca daquests drets. La falta de drets humans que vivim en aquest país crec que és evident, ja no només per la persecució que han fet a les meves idees, sinó també perqu hi ha artistes que han hagut de marxar fora, gent a la presó per la seva ideologia, la resolució del cas de la manada, o els casos dabusos que van sorgint. Tot plegat forma part dun sistema judicial que és totalment precari, ha criticat. Aquest artista polític i amb set causes obertes -entre elles una investigació per haver escrit pederstica amb hsties consagrades- ha explicat que est seguint el judici per l1-O amb inters. Em sembla que és una performance construda per un sistema normatiu, patriarcal i tardo-franquista a qui interessa fer un escarni públic del referndum, ha assenyalat. La inauguració daquest dissabte a les set de la tarda a la Sala dExposicions de Sant Fruitós comptar amb els protagonistes que han ajudat Abel Azcona a crear les obres i lajudaran a explicar tot el procés creatiu.