Publicado 5/2/2019 14:12:29CET

AMPLIACIÓ:23 sales i espais d'oci nocturn de Barcelona se sumen al protocol 'No callem' contra agressions i assetjaments sexuals

L'Ajuntament de Barcelona preveu arribar a 1,5 milions de persones amb la implicació de nous espais com El Fòrum o el Palau Sant Jordi

ACN

Barcelona.-23 sales i espais d'oci nocturn de Barcelona se sumen al protocol 'No callem', de l'Ajuntament de Barcelona contra les agressions i assetjaments sexuals en aquestes entorns. Segons les darreres dades de l'enquesta de violència masclista, el 29,29% dels tocaments sexuals amb violència a Barcelona es van donar en espais d'oci, i fins a un 31,1% en els tocaments sense violència. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha admès que el protocol ha fet una valoració 'molt positiva' del protocol i del seu creixement tot i que admet que l'augment ha de ser 'progressiu' perquè sinó, seria 'inassumible' pel consistori. Amb aquest nou impuls s'arriba ja a 36 locals cosa que implica la formació de 1.600 treballadors del sector per arribar a 1,5 milions de persones.

Espais com el Palau Sant Jordi, el Sant Jordi Club o l'Estadi Olímpic, i sales com la sala Upload, la Vol, Sutton o Tango, s'han sumat aquest any al protocol 'No callem' que des del 2018 s'ha implantat a una quinzena d'espais d'oci nocturn per detectar i actuar en possibles casos d'agressions i assetjaments sexuals. El balanç del primer any és bo, segons la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, però ha explicat que en la primera fase no s'ha volgut complir l'objectiu de fer una 'suma' de casos sinó que el consistori s'ha volgut assegurar que el protocol funciona i quines mancances pot tenir. En aquest sentit en fa una valoració 'molt positiva' i insisteix en la necessitat de créixer de forma progressiva per poder consolidar el protocol. Per Pérez, la idea és arribar a tota la ciutat, i per tant tenir presència territorial. Per això, les noves sales adherides són representatives de diferents barris, tipus de local i perfils de públic. Després del primer any d'experiència, el responsable de la sala Razmatazz, que repeteix en el protocol, ha explicat que la formació és important perquè obliga al personal a prendre consciència que hi ha un 'problema greu' que esta `'normalitzat'. Torrents ha destacat que s'està molt acostumat a veure algunes imatges totalment 'normalitzades' i per això destaca la importància que fa 'obrir els ulls' a molta gent i adonar-se que una cosa 'freqüent' no sempre és 'normal'. Per això creu que serveix per fer un canvi de mentalitat i ser més sensible al que està succeint. La representant de BSM, gerent d'espais com el Palau Sant Jordi, ha explicat que també s'han sumat al protocol per comprometre's amb el rebuig a la violència i l'assetjament. Per Lanuza el protocol ajuda a 'unificar' i a no deixar espais per cobrir, a més de fer les coses 'correctament'. A més de les formacions, les sales es comprometen a fer diverses accions de prevenció, com per exemple, mesures per evitar els criteris discriminatoris o sexistes d'accés a la sala, preus diferenciats segons el sexe o bonificacions de begudes només per a les noies. També es preveu limitar l'accés a la sala a les persones que s'observi que tenen actituds i comportaments assetjadors i irrespectuosos ja fora del local. Els locals també han de fer una avaluació de les zones fosques, amagades o que facilitin la vulnerabilitat de les persones usuàries i prioritzar la seva vigilància. També es treballarà per evitar activitats que fomentin la desigualtat de gènere, per exemple, establint codis de vestimenta obligatoris diferenciats per raó de sexe, o mostrin una falta de respecte a les persones per raó de gènere o diversitat sexual.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.