Publicado 19/1/2019 9:45:21 +01:00CET

Amics de la Gent Gran alerta que cada vegada hi ha més avis de Girona que viuen i se senten sols a la ciutat

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La fundació xifra en un 10% els ancians sense companyia, un nombre "molt alt" i assenyala que el motiu és el "canvi d'hbits familiars"

ACN

Girona.-La Fundació Amics de la Gent Gran alerta que cada vegada hi ha més avis que viuen sols a Girona. En concret, calculen que una de cada deu persones de més de 65 anys no té companyia a casa. L'entitat explica, per, que "viure sol no vol dir sentir-se sol", per tot i aix, deixen clar que un 10% és una xifra "molt alta". La responsable territorial d'Amics de la Gent Gran de Girona, Mariona Pélach, assenyala que el principal motiu és el "canvi d'hbits" de les famílies els darrers anys. "Moltes vegades hi ha parents que viuen a la mateixa ciutat per l'anci passa molta estona sol. Aquest és el sentiment que intentem evitar", comenta Pélach. Amics de la Gent Gran forma voluntaris perqu convisquin dues hores a la setmana amb un dels avis que els hi deriven els Serveis Socials.

A Girona un 10% de les persones majors de 65 anys viuen soles. Aquesta xifra ha anat incrementant-se els últims anys, especialment arran del canvi d'hbits de les famílies. Tot plegat ha portat a que cada vegada hi hagi més persones que se senten soles i necessitin el servei que presten fundacions com Amics de la Gent Gran, que des de fa un any i quatre mesos s'ha installat a Girona per atendre els casos d'avis que necessitin companyia. Són ancians com la Rosa que viu en un pis del barri de Sant Narcís. Cada setmana rep la visita de la Pilar, una voluntria que passa unes hores amb ella. Es tracta de xerrar i explicar-se com ha anat la setmana i, si el temps ho permet, anar a passejar."Abans em passava mesos sense baixar al carrer, perqu no em sentia segura. Ara ens reunim amb la resta d'avis i la fem petar", assenyala la Rosa, que agraeix la companyia que li fa la Pilar i recomana a tots els avis que estiguin en una situació similar demanin aquest servei.La Pilar és la persona que des de fa un any visita la Rosa i reconeix que per a ella també és "molt gratificant". " És bonic poder compartir una estoneta de vida amb una altra persona, ens posem al dia i ens expliquem coses. Aix et realitza molt", concreta.El cas de la Rosa és un dels més habituals a Girona. Es tracta d'una via que viu sola i, malgrat que té família a la ciutat, passa la majoria del dia sense companyia. "A vegades pensem que la gent gran que té familiars a prop no pateix el problema, i aix no és així", assenyala la Pilar.Durant les dues hores setmanals que comparteixen, la Pilar i la Rosa parlen i s'expliquen experincies que han viscut durant la setmana. A més, es troben amb altres persones que estan en la mateixa situació. "És com tenir una colla nova", diu la Rosa.Derivats dels Serveis SocialsLa responsable territorial d'Amics de la Gent Gran de Girona, Mariona Pélach, explica que la majoria de les persones que atenen els venen derivades des dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona.Tot i aix, Pélach explica que la clau és "el treball en xarxa" que fan amb altres fundacions i associacions per detectar casos de persones que viuen soles. "El més important és que no siguem imprescindibles, i que tinguem la capacitat per detectar aquells casos que corren el risc de sentir-se sols", afegeix Pélach.

el més llegit

 1. 1

  Un detingut a Malgrat de Mar (Barcelona) per presumptament estafar 20.000 euros

 2. 2

  Els curtmetratges de Manresa dels anys 60 i 70 superen les 5.000 visualitzacions

 3. 3

  Un camió s'incendia en l'AP-7 a l'altura de l'Ametlla de Mar (Tarragona)

 4. 4

  Successos.- Mor un ciclista atropellat per un cotxe a Sant Pere de Vilamajor (Barcelona)

 5. 5

  El Parlament declara que "Catalunya és republicana" i que no reconeix a cap Rei