Publicado 05/06/2019 13:16CET

Alliberen 14 exemplars de tortuga d'estany al Ter amb l'objectiu de recuperar aquesta espcie amenaada

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Durant els últims quatre anys se n'han deixat en llibertat 190 criades en captivitat

ACN

Sant Jordi Desvalls.-Un total 14 tortugues d'estany han estat alliberades al riu Ter en el marc d'un projecte de recuperació d'aquesta espcie amenaada. En els últims quatre anys i a través de la iniciativa LIFE Potamo Fauna, se n'han deixat en llibertat 190 criades en captivitat al Centre de Reproducció de l'Albera. En la iniciativa, que s'ha fet a la zona de Sobrnigues entre Fla i Sant Jordi Desvalls (Girons), hi ha participat dos grups d'escolars de primria. La Diputació de Girona i la Fundació 'la Caixa' impulsen diverses actuacions del projecte. Per una banda, el reforament poblacional i el seu seguiment i, per l'altre, el control de tortugues extiques i les activitats de difusió i sensibilització entre els escolars.

La tortuga d'estany és un dels rptils més amenaats del Baix Ter i un dels vertebrats amb un major risc d'extinció, perqu est relegat a escassos enclavaments naturals on les poblacions, a més de l'allament, continuen patint la desaparició i la degradació dels seus hbitats. Es tracta, a més, d'una espcie protegida de fauna salvatge autctona. Els exemplars es crien en captivitat al centre de Garriguella (Alt Empord), que disposa d'un programa de reproducció des de l'any 1992, quan es van capturar els últims 12 exemplars d'aquesta espcie a la part baixa de Ter. Cada tortuga est marcada amb un xip subcutani per facilitar-ne la identificació individualitzada i fer-ne el seguiment. A alguns exemplars recapturats, a més, se'ls installa un radiotransmissor per seguir-los per radioseguiment. Dins el mateix projecte, es fa un seguiment i un monitoratge de les poblacions, fins que la població s'estabilitzi, a través del mtode de captura-recaptura, amb trampes específiques per a quelonis aqutics. Els treballs es fan amb el suport d'una brigada d'inserció social que s'encarrega del transport, la collocació i la retirada de les trampes. Els seguiments es realitzen des del 2015 i s'han detectat uns ritmes de creixements bons i una bona adaptabilitat al terreny. A finals d'aquest any, preveuen tenir un informe de seguiment detallat. També es fa una campanya de divulgació amb xerrades per a escolars amb l'objectiu de conscienciar-los sobre la problemtica de les espcies de tortugues extiques. La Diputació de Girona i 'la Caixa', collaboren en el projecte impulsat pel Consorci del Ter en el marc del conveni sobre conservació del medi ambient i la biodiversitat. A més dels alliberaments, cal crear i mantenir nous hbitats favorables per a lespcie. Per aix, a través un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat, es va desenvolupar una primera fase del projecte consistent en la millora i creació d'hbitats per a tortuga destany. En total, entre el 2018 i el 2019, s'han invertit gairebé 50.000 euros en la conservació d'aquesta espcie a les riberes del Baix Ter.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés