Publicado 19/06/2019 13:40CET

Alliberats 136 tritons del Montseny criats en captivitat

Aquesta espcie és molt vulnerable al canvi climtic i est en perill crític d'extinció

ACN

Barcelona.-El projecte Life Tritó Montseny ha alliberat a la natura 136 exemplars d'adults de tritó del Montseny criats en captivitat al Centre de Fauna de Torreferrussa i que van néixer abans del 2016. Durant aquest temps han estat alimentats i criats en aquaris que tenen unes condicions ambientals similars a les que es trobaran ara a la natura. Un cop a la natura, les primeres nits es va dur a terme un seguiment intensiu per comprovar la seva adaptació al nou medi. Les especificitats del tipus d'hbitat, temperatura i qualitat de l'aigua que necessiten fan que siguin especialment vulnerables al canvi climtic. Per aix és important mantenir un estoc de tritons en captivitat que garanteixi la conservació de l'espcie, que est en perill crític d'extinció.

S'han habilitat installacions de cria en captivitat als centres de fauna de la Generalitat a Torreferrussa i Pont de Suert, i també al zoo de Barcelona. El de Chester s'hi va afegir l'any 2017. Entre els quatre centres cada any s'aconsegueix de mitjana el naixement de prop de 400 exemplars. La localitat dalliberament ha estat estudiada minuciosament, amb la collaboració de persones expertes en ecologia, biologia i biogeografia, analitzant lhbitat potencial daquest amfibi al Parc Natural del Montseny amb mostreig de camp. Finalment, sha escollit un torrent que no comptava amb individus daquesta espcie en estat salvatge per tal dampliar la seva rea de distribució geogrfica. Els propers mesos continuaran les prospeccions per determinar lxit inicial de lacció. Tanmateix, ser al cap duns quants anys quan es podr determinar lestabliment o no duna població viable. Per tal de fer possible un seguiment dels tritons alliberats, shan marcat de manera individualitzada amb elastmers (marques de color).Entre els anys 2010 i 2015, shan dut a terme diversos alliberaments de tritons del Montseny i sha aconseguit una nova població viable de lespcie en un torrent on no hi era present. Aquests exemplars presenten, a més, una elevada supervivncia (gairebé el 20%) i sha constatat la seva reproducció un cop alliberats. El projecte europeu Life Tritó Montseny est coordinat per la Diputació de Barcelona, i hi participen la Generalitat, la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona. El tritó del Montseny és lúnic vertebrat endmic a Catalunya i l'amfibi més amenaat d'Europa Occidental. La població salvatge daquest amfibi es manté estable des dels darrers 5 anys i sestima que hi ha només uns 1.500 exemplars adults distributs únicament en 7 torrents del Montseny. Des de linici del programa de cria en captivitat, ara fa 12 anys, shan aconseguit prop de 2.500 exemplars.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés