Publicado 26/02/2019 14:24CET

Alfred Rodríguez Picó pronostica que en cinc anys els canvis de temps seran més freqüents i amb fenomens més intensos

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El meteorleg veu el Pirineu com una territori "fora sensible" a l'escalfament del planeta

ACN

La Seu d'Urgell.-El meteorleg i director de l'empresa Taiko Meteorologia, Alfred Rodríguez Picó, preveu que els fenomens meteorolgics "severs" seran cada cop més intensos i més freqüents a causa de l'escalfament del planeta. En el marc d'una jornada celebrada a la Seu d'Urgell sobre els efectes que té el canvi climtic en els boscos i les pastures de muntanya, també ha dit que el Pirineu és un territori "fora sensible" a aquesta nova tendncia. La sessió ha servit per presentar el projecte "Life-Clinomics", el qual analitza l'impacte de la meteorologia sobre l'activitat agrícola i ramadera en un moment on, com a conseqüncia d'aix, s'est detectant una "mala repartició de l'aigua" o la proliferació de plagues que estaven "atenuades", segons ha dit el tcnic sindical d'Unió de Pagesos, David Vivet.

Rodríguez Picó ha posat com a exemple dels efectes de l'escalfament global la comparativa del que passava a la Seu d'Urgell, en termes meteorolgics, aquest dimarts i el mateix dia d'ara fa un any, quan va nevar d'una forma tant intensa que, en dates de finals del mes de febrer, no s'havia vist a la zona des dels anys 80. En aquest sentit, ha explicat que en els prxims cinc i deu anys els fenomens extrems seran més freqüents i més "severs", amb la qual cosa, ha dit, augmentaran els períodes de sequera, al mateix temps que es registraran més episodis de pluges torrencials, ventades i ciclognesis explosives.El meteorleg, que ha participat a la Seu d'Urgell en una jornada sobre els efectes del canvi climtic als boscos i les pastures de muntanya, ha destacat que disposar d'informació sobre el pronstic del temps que far en els prxims anys és el més important a l'hora de poder adaptar aquestes activitats als seus efectes. En aquest sentit, s'ha referit als perjudicis que causen els aiguats als conreus o als episodis de fred intens que s'estan registrant puntualment, tot i que la tendncia general sigui la d'un augment de les temperatures. Sobre l'impacte de la meteorologia a l'activitat agrícola i ramadera també han parlat els responsables d'Unió de Pagesos que han participat a la jornada. D'aquesta manera, el tcnic sindical David Vivet, ha dit que s'est detectant que hi ha una "mala repartició de l'aigua" i que l'escalfament global també provoca que els arbres s'assequin i obre la porta a l'aparició de plagues i d'altres malalties que estaven "atenuades" perqu els cicles climtics anteriors eren més estables.Per la seva banda, el responsable nacional del sector Forestal d'Unió de Pagesos, Josep Rius, ha defensat la necessitat d'aplicar mesures de gestió dels boscos. En aquest sentit, considera que el pasturatge és una "oportunitat" per disminuir la crrega de sotabosc i, per tant, reduir el risc d'incendis. També ha parlat de la possibilitat d'utilitzar la fusta que cal retirar d'aquestes zones per produir energia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés