Publicado 27/9/2019 13:54:54 +02:00CET

Alerta Solidària diu que l'ingrés a presó dels CDR "no se sustenta" perquè "no existeix risc de fuga ni de destrucció de proves"

Acusa la Guàrdia Civil de "coaccions" i "pressions" i diu que s'han comès "males pràctiques" durant el procediment

ACN

Xavier Pellicer.-El portaveu d'Alerta Solidària i de la defensa dels detinguts el 23-S, Xavier Pellicer, assegura que no hi ha base jurídica suficient per justificar la presó comunicada i sense fiança dels set CDR detinguts dilluns. En una entrevista amb l'ACN, ha afirmat que no existeix "risc de fuga" perquè es tracta de persones "arrelades al territori". A més ha rebutjat que puguin destruir-se proves perquè recorda que aquestes detencions són fruit "d'una investigació prèvia que ha durat més d'un any i mig". També assenyala que "la Guàrdia Civil ja va registrar tots els domicilis i espais que va considerar". A banda, ha revelat que els arrestats han patit "coaccions" i "pressions" sota la custodia de la policia espanyola i ha acusat el cos d'haver comès "males pràctiques" durant el procediment.

Xavier Pellicer ha explicat que els advocats d'Alerta Solidària han començat a treballar per garantir les condicions mínimes dintre de la presó dels cinc CDR que representen. "Hem posat en marxa la maquinària perquè puguin rebre visites el més aviat possible i els hem informat de la situació en què es troben", comenta. Pellicer ha detallat que en les declaracions que els CDR van fer davant el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, els detinguts només van respondre les preguntes de la defensa. "Van ser qüestions relacionades amb el seu dia a dia, no vinculades a la pròpia acusació, sinó a quin tipus de persones són, i que fan als seus pobles i viles", indica Pellicer que explica que l'objectiu era evitar la presó preventiva. Per aquest motiu s'ha mostrat molt crític amb la decisió del jutge d'ingressar-los a Soto del Real. Ha considerat que els elements jurídics que sustentarien la presó provisional són insuficients. "En primer lloc no existeix risc de fuga, perquè són persones arrelades al territori, amb família, fills, parella i que formen part d'entitats", ha recordat. A més, ha indicat que tampoc hi ha perill que destrueixin proves, perquè recorda que la Guàrdia Civil feia més d'un any i mig que investigava els arrestats i dilluns ja va tenir l'oportunitat de registrat "tots els domicilis i espais que va considerar que podien ser font de proves".Males pràctiques i coaccionsPellicer ha assegurat que Alerta Solidària "té indicis" per creure que la policia espanyola ha dut a terme "males pràctiques" i que s'han comès irregularitats en el procediment. "Han patit interrogatoris il·legals, desorientació, manca d'informació, i els han tractat de males maneres", ha revelat el portaveu del col·lectiu. Insisteix que la situació encara és més greu en el cas dels dos CDR amb qui Alerta Solidària encara no ha pogut parlar. "Tenim indicis fefaents que se'ls han practicat interrogatoris a altes hores de la matinada quan portaven més de 24 hores sense dormir", ha assenyalat Pellicer que ha explicat que han pogut parlar breument amb els advocats d'ofici que els representen. Revela que han estat sotmesos a "una situació de pressió forçada per la Guàrdia Civil" i que han rebut "coaccions" per part dels agents de la Benemèrita que els han conduit a "actuar d'una determinada manera".