Publicado 01/07/2019 17:58CET

Alcarrs ha registrat 43,8 graus durant l'onada de calor, la temperatura més alta de Catalunya dels últims 30 anys

A l'interior no hi havia un episodi comparable en intensitat des del juliol del 1982

ACN

Barcelona.-La localitat d'Alcarrs (Segri) ha registrat durant l'onada de calor que ha tingut lloc del 25 al 30 de juny una temperatura mxima de 43,8 graus, la més alta que hi ha hagut a Catalunya en els últims 30 anys, o si més no la més alta que han mesurat les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorolgiques Automtiques (Xema), segons indica el Servei Meteorolgic de Catalunya (SMC). A Artés (Bages), la temperatura va arribar als 43,6 graus. La calorada, que s'ha fet notar a bona part de l'Europa occidental i amb rcords histrics a Frana, ha deixat valors de temperatura mxima de 40 a 43 graus a les comarques de l'interior i a diversos sectors del prelitoral, així com a les valls prepirinenques. Els dies més calorosos van ser el divendres 28 i el dissabte 29.

A banda d'intensa, l'onada de calor ha estat persistent, ja que en alguns sectors de muntanya ha provocat la superació dels llindars de perill per calor durant 6 dies consecutius, un fet que, segons l'SMC, és "totalment extraordinari" al mes de juny.Al llarg de l'episodi la gran majoria d'estacions de la Xema amb més de 10 anys de dades (126 de 145) han superat la seva mxima absoluta de juny i més de la meitat de les estacions (83 de 145) la mxima absoluta de tota la srie, en alguns casos dos dies consecutius.A l'interior de Catalunya ha estat l'onada de calor més important de les últimes dcades i, segons els meteorlegs, caldria remuntar-se fins al juliol de 1982 per trobar-ne una de comparable. En canvi, prop de la costa s'han viscut calorades fora més destacades, sense anar més lluny la de principis d'agost del 2018, indiquen les mateixes fonts.La temperatura va tocar sostre entre el divendres 28 i el dissabte 29 de juny, quan la mxima va superar els 40 graus a gran part de l'interior i a molts sectors del prelitoral. El dijous 27 i el diumenge 30 també es va arribar als 40 graus a diverses planes de l'interior, de manera que a sectors del pla de Lleida, la conca de Tremp, el pla de Bages o la plana de Vic s'ha arribat a superar aquesta xifra de mxima durant 4 dies consecutius.Entre el 25 i el 30 de juny, gairebé totes les estacions de la Xema (173 de 185) han superat almenys un dia el llindar de Situació Meteorolgica de Perill (SMP) per calor. L'excepció són alguns trams del litoral del Montsi, del Baix Camp, del Tarragons, del Maresme o de l'Alt Empord.La majoria d'estacions (131 de 185) han superat el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius. El nombre més gran de superacions s'ha observat a l'interior (de 3 a 5 dies) i al Pirineu, on s'han registrat fins a 6 dies amb una mxima per sobre del llindar de calor.Des de l'SMC s'indica que a la major part del país la calorada de finals de juny del 2019 haur deixat enrere els registres mxims de les grans onades de calor de les últimes dcades (juliol del 2015, agost del 2012, agost del 2003 o juliol del 1994, entre d'altres).A banda, del 25 al 30 de juny, 59 de les 145 estacions de la Xema han resgistrat la temperatura mínima més alta de la seva srie en un mes de juny. A 24 s'ha observat la mínima més alta de tota la srie.A més, segons l'SMC, l'absncia de nuvolositat, el vent dbil i la humitat relativa molt baixa han afavorit un contrast de temperatura molt important entre el dia i la nit en algunes fondalades, fins al punt que en alguns indrets del país s'han mesurat 30 graus de diferncia entre la temperatura mínima i mxima d'un mateix dia. A Fornells de la Selva (Girons) 12,8 graus de mínima i 43,4 de mxima el 28 de juny, o a Serós 13 de mínima i 43,3 de mxima el 29 de juny.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés