Més de 235.000 quilos d'aliments que van quedar al camp es van recuperar després de la collita durant el 2019
ACN
Barcelona.-El Departament d'Agricultura ha presentat una guia per garantir un espigolament segur a totes les parts implicades. L'espigolament és una prctica que consisteix en recollectar els aliments que han quedat al camp després de la collita principal o de les collites sembrades no recollides, amb l'autorització prvia del titular de l'explotació. Durant l'any 2019, la Fundació Espigoladors va espigolar o recuperar a Catalunya 235.202 quilos d'aliments, que han perms evitar 114.073 quilos d'emissions de CO2 i estalviar 151 milions de litres d'aigua. La guia s'ha presentat coincidint amb el primer Dia Internacional de la Conscienciació sobre Prdues i Malbaratament Alimentari designat per la FAO, que es commemora el 29 de setembre.
La Guia de bones prctiques per a un espigolament segur, que el Departament ha encarregat a la Fundació Espigoladors, i que ha comptat també amb la collaboració d'Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agrries de Catalunya i l'IRTA, és un document viu, de carcter voluntari, que té com a objectiu proporcionar les bases i les bones prctiques per garantir un espigolament segur a totes les parts implicades.Aquesta guia vol ser útil per fomentar l'aprofitament dels aliments, contribuint a reduir les prdues al sector primari alhora que doni seguretat jurídica i protegeixi els interessos legítims dels productors i el respecte als cultius. La prctica de l'espigolament, com a activitat complementria i sense nim de lucre, sovint és realitzada per voluntaris i est vinculada a iniciatives que promouen l'ocupació de persones en risc d'exclusió social, valors que amb aquesta guia Agricultura vol promoure, garantint la seguretat de les persones voluntries i treballadores que participen en l'espigolament.Tot i aix, des del departament remarquen que l'espigolament "no és solució per prevenir les prdues al camp, per sí que és una part de la solució". Permet reduir-les al fomentar l'aprofitament dels aliments, donant una segona oportunitat a les "lletges" i sensibilitza la societat sobre el valor dels aliments.Catalunya és pionera en la regulació de l'espigolamentCatalunya és pionera en la regulació de l'espigolament. La Llei 3\/2020, d'11 de mar, de prevenció de les prdues i el malbaratament alimentaris, regula per primera vegada l'espigolament a Catalunya, com una activitat complementria i sense nim de lucre, per a la prevenció de les prdues alimentries a la producció primria. Actualment, la Generalitat treballa en el Reglament que ha de desplegar aquesta regulació.D'altra banda, l'espigolament est en línia amb l'estratgia 'De la Granja a la Taula', recentment publicada per la Comissió Europea, que identifica la lluita contra les prdues i el malbaratament alimentaris com un element clau per assolir la sostenibilitat del sistema agroalimentari.Cada catal malbarata 35 quilos d'aliment a l'any, segons dades del 2010A Catalunya, segons dades del 2010, el malbaratament alimentari a les llars, comeros al detall i la restauració va ser 262.471 tones anuals. Aix vol dir que cada catal malbarata 35 quilos l'any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.L'impacte econmic d'aquestes prdues és de 841 milions d'euros anuals i de 112 euros per persona i any. Pel que fa a l'impacte ambiental, aquest malbaratament suposa una petjada ecolgica equivalent a la utilització de 234.022 hectrees de conreu, xifra corresponent a l'emissió de 520.723 tones de gasos d'efecte hivernacle, que serien els produts per 20.300 autombils durant la seva vida útil.Al món, cada any es perden o malbaraten un ter dels aliments. Equivalents a 1.300 tones d'aliments produts al món per consum hum que suposen una prdua del 25% de les calories produdes.Fundació Espigoladors El Departament d'Agricultura destaca la tasca que desenvolupa la Fundació Espigoladors, una entitat sense nim de lucre que lluita per l'aprofitament dels aliments, alhora que empodera persones en risc d'exclusió social d'una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.La Fundació compta amb un reconegut prestigi a escales nacional i internacional i ha guanyat nombrosos premis en el camp del voluntariat i de l'emprenedoria social. L'activitat de la Fundació Espigoladors se centra majoritriament al Baix Llobregat, per actualment estan estenent la seva activitat a altres zones com és el cas de Tarragona.