Publicado 19/2/2019 18:37:52 +01:00CET

Agricultura finanar el 100% del pla d'arrencada de la fruita dola després que Madrid se n'hagi desents

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'objectiu és arrencar 2.000 hectrees de fruiters de pinyol per retirar fins a 80 milions de quilos del mercat i mirar de combatre així la crisi de preus

ACN

Lleida.-El Departament d'Agricultura finanar el 100% del pla d'arracada de la fruita dola després que Madrid se n'hagi desents. Inicialment s'havia acordat finanar-lo a mitges entre la conselleria i el ministeri per segons la consellera d'Agricultura, Teresa Jord, hi ha hagut falta de 'compromís' i per aix s'ha decidit 'ser valents i proactius' i tirar endavant de forma 'unilateral', amb el sector al costat, per la necessitat d'impulsar mesures estructurals per una problemtica que s'arrossega des de fa diverses campanyes. L'objectiu del pla és arrencar 2.000 hectrees de fruiters de pinyol en dos anys per reduir la producció amb fins a 80 milions de quilos per campanya. El pla compta amb una dotació de 10 milions d'euros i el pags que s'hi acull rebr fins a 5.000 euros per hectrea arrencada amb possibilitat d'incloure'n un mxim de 3.

El Departament d'Agricultura va pactar amb el Ministeri d'Agricultura finanar el 50% del pla d'arrencada per abans de tirar-lo endavant es va posar com a condició que calia una radiografia del sector per saber quants productors estarien disposats a acollir-s'hi. És per aix que el Departament va comenar a fer a principis d'any una enquesta per saber quants pagesos voldrien arrencar els seus arbres fruiters de préssec, nectarina, paraguai i platerina. L'enquesta ha recollit 800 peticions de fructicultors que sumen unes 1.700 hectrees i davant de l'assoliment del compromís del 80% de la superfície total a arrencar s'ha decidit tirar endavant de forma 'unilateral'.A la convocatria hi poden participar aquells productors de fruita de pinyol que hagin fet arrencades des de l'1 de juliol de 2018 fins a la data de publicació de la convocatria o que tinguin previst fer-les fins a l'1 de mar de 2020. Una vegada el productor s'hi hagi acollit amb un mxim de 3 hectrees, haur d'assumir el compromís de no plantar cap varietat de fruita dola de les que s'inclouen en el pla durant els 4 anys següents a la recepció de l'ajut.La consellera Jord ha recordat que aquest pla ve motivat per la demanda del sector i per les crisis de preus de la fruita dola que s'arrosseguen des de fa diverses campanyes per un excés d'oferta, i que també es van veure agreujades pel veto rus. Jord ha criticat que des de Madrid no s'hagi volgut 'complir amb els compromisos'.El pla d'arrencada est plantejat pel conjunt de Catalunya per el 90% de les finques que s'hi inclouen estan situades a la demarcació de Lleida. El 10% restant es troben a les terres de l'Ebre. El Departament considera fonamental comenar a implantar solucions estructurals a la problemtica de la crisi de preus i més si es té en compte que les previsions per a la campanya d'aquest any apunten a que hi haur un important volum de producció.