Són ajuts per a productors agraris que fan donacions de productes frescos als Banc d'Aliments durant la crisi sanitria
ACN
Lleida.-El Departament d'Agricultura ha decidit prorrogar fins a finals de mes els ajuts adreats als productors agraris que han patit les conseqüncies més directes del tancament de l'hostaleria i la restauració. Agricultura va posar en marxa aquests ajuts per compensar la prdua d'ingressos derivada de la crisi sanitria i finalitzava el 20 d'octubre. Arran de les noves mesures decretades pel Govern per frenar la propagació de la covid-19 i, per tant, davant l'imminent tancament dels canals habituals de comercialització, sobretot els lligats al provement dels restaurants, hotels i cafeteries, la conselleria ha establert com a nova data el 30 d'octubre perqu els productors facin donacions a algun dels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya.
La crisi econmica ha derivat també en una crisi social que els sectors més febles de la societat, en especial els collectius en perill d'exclusió social, estan patint per la manca de recursos a causa de l'aturada de l'activitat econmica. En aquest sentit, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear al maig aquesta línia d'ajuts per donar suport econmic als productors afectats mitjanant la compra dels productes que ells donen als Bancs dels Aliments, i, al mateix temps, ajudar els sectors socials més castigats per la crisi econmica i social, que rebran els productes objecte d'aquest ajut.Els imports mxims de l'ajut són de 100.000 euros per productor, societat agrria de transformació (SAT) i cooperativa, excepte per a les donacions d'oli d'oliva, la mel, la fruita seca i els embotits de porc, que tenen un mxim fixat per productor o soci de SAT de 8.000 euros i de 60.000 euros per al total de la SAT i cooperativa. El mxim d'aquests imports per a les entitats sense nim de lucre o els elaboradors de productes lactis que compren exclusivament la llet a ramaders dexplotacions catalanes és de 20.000 euros.Per poder optar a aquests ajuts, els productors han d'haver patit una davallada de facturació de, com a mínim, el 30% (inclosa la facturació en línia) durant algun dels mesos dins del període comprs entre l'1 de mar i el 30 de juny del 2020 en relació amb el mateix període de l'any anterior.Amb aquesta ampliació, Agricultura vol continuar donant suport als productors que van patir i estan patint la prdua dels canals habituals de comercialització durant el període inicial de la crisi de la covid-19 i que en alguns casos encara no s'havien recuperat. La mesura, a més, facilita l'aportació d'aliments frescos, fruites, verdures, oli d'oliva, ous, formatges, iogurts, carns, tots aliments de proximitat i amb un alt valor nutricional, al Banc dels Aliments que, amb l'actual aturada de l'activitat econmica, est rebent cada cop més peticions d'aliments de les entitats socials a les quals abasteix i que proporcionen aliments als collectius actualment més greument afectats.