Publicado 28/10/2020 13:05CET

Aena perd 107,6 milions d'euros fins al setembre com a conseqüència de la covid-19

Els ingressos totals han caigut a la meitat, fins als 1.733,4 milions d'euros

ACN

Barcelona.-Aena ha perdut entre el gener i el 30 de setembre 107,6 milions d'euros com a conseqüència de la caiguda de l'activitat com a conseqüència de les restriccions en la mobilitat causades per la Covid-19, segons ha informat l'ens gestor. Els ingressos totals consolidats de Catalunya han sigut de 1.733,4 milions d'euros, és a dir, la meitat dels comptabilitzats en el mateix període de l'any passat (-49,7%). La reducció del trànsit aeri també s'ha traduït en menys ingressos als aeroports, concretament d'un 63,6% respecte el 2019, fins als 811,6 milions d'euros, mentre que els ingressos comercials, amb 771 milions d'euros, han experimentat un descens del 19,3%.

Durant aquest període, la xifra de passatgers han retrocedit un 69,7% a l'Estat en comparació amb el mateix període de l'any passat, fins als 64,9 milions, mentre que comptabilitzant els aeroports que gestiona a Luton (Londres) i els sis de Brasil la xifra augmenta fins als 74,6 milions, tot i que continua representant un descens dràstic, del 68,7%. La caiguda del trànsit aeri es va iniciar al març i es va aguditzar a la primavera, quan aleshores la caiguda va ser total, del 99%. Amb la caiguda de l'estat de l'arma a finals de junt i l'obertura de fronteres UE-Schengen, el tràfic aeri s'ha anat recuperant tímidament a l'estiu, tot i que des de mitjans d'agost ha tornat a registrar descensos arran de la segona onada de la pandèmia, que ha causat restriccions a al mobilitat, quarantena i altres mesures aplicades per diferents països.El benefici brut d'explotació en aquest període va ser de 516 milions d'euros, un 75,9% menys respecte el 2019, inclosos els 14,4 milions d'euros de la consolidació de Luton i un impacte negatiu de 77,4 milions d'euros d'Aena Brasil. La generació de caixa de la companyia ha estat de 321,8 milions d'euros davant els 1.913,9 milions d'euros durant els nou primers mesos del 2019. En el mateix període, el deute financer net de l'ens s'ha incrementat lleugerament fins als 6.704,3 milions d'euros davant els 6.672,8 milions d'euros al tancament del 2019.D'altra banda, el consell d'administració d'Aena, celebrat aquest dimarts, ha aprovat un nou incentiu extraordinari de recuperació d'operacions que s'adapta a les actuals circumstàncies del mercat. S'aplicaran entre l'1 de novembre i el 31 de març i consisteix en incentivar les operacions sempre que la línia recuperi un 20% de la seva activitat en relació a la temporada d'hivern anterior. Concretament, les empreses rebran el reemborsament en la tarifa mitjana mensual d'aterratge equivalent al percentatge de recuperació de les operacions fetes a la xarxa d'Aena, independentment del nombre de passatgers que transportin.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés