Publicado 16/3/2019 17:36:38 +01:00CET

ACTUALIZACIÓ:Voluntaris de Greenpeace retiren microesferes contaminants a la platja de La Pineda en una jornada contra el plstic

La campanya s'ha fet simultniament en altres punts de l'Estat, com Barcelona i Girona

ACN

Vila-seca.-Els voluntaris de Greenpeace del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre estan preocupats per l'abundncia de les microesferes de polietil i de poliestir escampades per la platja de La Pineda a Vila-seca (Tarragons). En la jornada antiplstic, promoguda pels ecologistes en el marc de la campanya 'Malet Plstic', els voluntaris han centrat els esforos en aquestes minúscules boletes, atesa la dificultat per retirar-les de la sorra. El collectiu resta a l'espera de l'informe de l'Agncia Catalana de l'Aigua (ACA) que investiga si el vessament provindria d'un vaixell. L'episodi de contaminació es va detectar a finals de gener i no és nou, ja que és té constncia d'un altre fa dos anys. La campanya s'ha fet en una vintena de ciutats de l'estat, entre les quals Barcelona i Girona.

(En aquesta actualització s'han afegit els resultats de la jornada de neteja)Una cinquanta de voluntaris s'han aplegat des de les deu del matí i fins a les dues del migdia a la platja de La Pineda per pentinar-la i retirar-ne les deixalles, majoritriament les microesferes de polietil i de poliestir. Aquests contaminants són la principal preocupació dels ecologistes tant per la quantitat innumerable- com per les conseqüncies que poden tenir per l'ecosistema. Segons ells, els peixos confonen les boletes contaminants amb menjar i aix repercuteix després en les persones."Ens preocupa moltíssim perqu el que veiem a la platja no és res en comparació amb el que hi ha dins el mar", ha afirmat una de les voluntries de l'agrupació local de Greenpeace del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, Marta Ventosa. Comparteix el seu parer la Maira Lampugnani, qui s'ha mostrat indignada per la problemtica i ha subratllat la importncia d'auditar els residus. "Tot i que moltes de les boletes han marxat, n'hi ha moltíssimes i no hi haurien de ser", ha lamentat.El collectiu denuncia que retirar aquests plstics és una tasca molt dificultosa atesa la seva mida i pel fet que estan escampats, molts d'ells enterrats sota les primeres capes de sorra. De fet, els voluntaris els retiraven sacsejant la sorra mitjanant un colador i dipositant-los, un per un, en bosses de plstic. Davant d'aquesta situació, Ventura ha assenyalat que el més "viable" seria detectar la procedncia del vessament. "Tant si ve d'un vaixell o de la indústria s'hauria d'evitar el focus del problema", ha sentenciat.Per tot plegat, els ecologistes estan expectants a l'informe que l'ACA ha sollicitat tant al Port de Tarragona com a l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).L'acció de neteja s'ha organitzat en altres indrets de l'estat espanyol i s'emmarca en la iniciativa del Dia del Consumidor que se celebra cada 15 de mar. A Barcelona s'ha fet a la desembocadura del riu Bess i a Girona a la platja de la Gola del Ter.Recullen 120 milions de microesferes contaminantsSegons els organitzadors de la iniciativa, s'han recollit 120 milions de microesferes contaminants en superfície i deu bosses amb residus com ampolles de plstic i llaunes. En total hi han participat voluntriament un centenar de persones.

el més llegit

 1. 1

  Lleida demana al Govern que traslladi a Sánchez la seva petició de regularitzar a persones sense papers

 2. 2

  L'Ajuntament de Barcelona impulsa un model híbrid de lloguer i masoveria per a veïns

 3. 3

  AMP.- Coronavirus.- El 83% de les residències de Girona no tenen casos confirmats ni sospitosos

 4. 4

  Coronavirus.- Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida passen a fase 2 de desconfinament

 5. 5

  Coronavirus.- Collboni assegura que la reactivació a Barcelona ha estat "millor de l'esperada"