Publicado 10/8/2019 22:15:51 +02:00CET

ACTUALIZACIÓ:El transport sanitari i els mini busos ja circulen pel pas habilitat a la carretera d'accés a Andorra des de Catalunya

El govern instal·larà aquest dilluns barreres a la zona afectada per permetre l'entrada de vehicles pesants

ACN

Sant Julià de Lòria.-El transport sanitari i els mini busos ja poden circular pel pas habilitat a la carretera d'accés a Andorra des de la Seu d'Urgell, la CG1, afectada per l'esllavissada que a primera hora d'aquest dissabte ha tallat el trànsit a l'altura de la Borda Sabaté. Ho ha anunciat aquesta tarda el govern andorrà, després de l'obertura al migdia d'un carril exclusiu per als cotxes. D'aquesta manera, l'executiu ha assegurat que "es minimitza al màxim" les conseqüències de l'esllavissada en l'accés rodat a Catalunya i ha explicat que els vehicles que circulen per la frontera ho fan "amb les condicions òptimes de seguretat". Amb tot, encara queden exclosos al trànsit els vehicles pesants, que es preveu que puguin tornar a passar per la zona afectada quan s'hi instal·lin unes barreres, previsiblement aquest dilluns.

(En aquesta actualització s'afegeixen declaracions del cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, i del cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila).Per ara, els vehicles pesants han d'accedir i sortir d'Andorra per la frontera amb França, i no serà fins aquest dilluns, previsiblement, quan puguin tornar a circular, amb pas alternatiu, per la via d'enllaç amb Catalunya. Per fer-ho, el govern preveu "estar a disposició" d'instal·lar a primera hora barreres al lloc on s'ha produït l'esllavissada per habilitar dos carrils en cada sentit que permetin l'entrada dels vehicles pesants.El cap de l'executiu andorrà, Xavier Espot, ha explicat que fins aquest diumenge no es prendrà una decisió definitiva al respecte, tot depenent de l'estat geològic del terreny i de la climatologia. En aquest sentit, ha assegurat que en les darreres hores han disminuït els despreniments a la zona "de forma important" i que la part del talús que més els preocupa és la que està situada a sobre d'un magatzem del Comú de Sant Julià de Lòria.A més, l'executiu ha anunciat que en el pròxim Consell de Ministres es tramitarà la declaració d'emergència amb l'objectiu d'agilitzar la contractació de les actuacions que s'hagin de dur a terme en la zona que ha patit la incidència. Pel que fa a l'origen de l'esllavissada, Espot ha dit que la investigació es durà a terme en un segon estadi i "d'acord amb els informes tècnics", un cop resolta la situació del trànsit i amb el terreny completament estabilitzat. A més, ha afegit que es "vetllarà per l'interès general" a l'hora "d'extreure'n les conclusions".Per la seva banda, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Maria Vila, ha destacat la rapidesa amb la què s'ha actuat a l'hora d'habilitar un pas per als cotxes i reprendre així la comunicació terrestre amb Catalunya. En aquest sentit, ha volgut agrair als propietaris i llogaters del centre comercial que hagin permès l'accés a la seva propietat per tal que es pogués reobrir la circulació.L'esllavissada no ha provocat ferits, però sí que s'han produït desperfectes materials al centre comercial proper, on operaris de manteniment ja treballen per facilitar-ne la reobertura la setmana que ve. El govern andorrà també ha expressat que des del ministeri de Turisme es manté "un contacte constant" amb els comerciants i hotelers, que han assegurat que les cancel·lacions de reserves són "testimonials".D'altra banda, continua el seguiment de l'estat de la muntanya que ha patit l'esllavissada per tal de poder avaluar la seva estabilitat. En aquest sentit, l'executiu ha garantit un control del comportament de les roques per actuar de manera anticipada si hi ha nous moviments.