Publicado 31/1/2019 16:10:34 +01:00CET

ACTUALIZACIÓ:El Bell-lloc envia una carta als pares condemnant els abusos i diu que actualment té protocols per prevenir-los

El centre va fer arribar la missiva després que es destapés el cas de l'exrector de Vilobí d'Onyar

ACN

Girona.-L'escola Bell-lloc de Girona va enviar dilluns una carta als pares dels alumnes dels centre condemnant els abusos sexuals a menors per part de l'exrector de Vilobí d'Onyar (Selva) i assegurant que avui dia compten amb protocols "eficaos" per combatre i prevenir aquest tipus de situacions. La direcció del centre va fer arribar la missiva després que el diari Ara publiqués la notícia on es recollien els testimonis de diverses persones que denuncien abusos per part del religiós. A l'escrit, el Bell-lloc detalla que el capell, Toms Pons, va participar en "l'atenció espiritual" del centre des del curs 67\/68 fins al 95\/96 "assistint alguns matins per celebrar missa, confessar i predicar". "Lamentem profundament els actes exposats i condemnem amb rotunditat qualsevol abús", detallen.

(En aquesta actualització s'hi ha afegit nova informació que el centre ha aportat en un comunicat)El centre anuncia, a més, que a nivell intern s'han posat en contacte amb tots aquells que van ocupar crrecs directius en aquella poca, tot i que cap té constncia d'haver rebut "cap denúncia explícita" sobre conductes irregulars del sacerdot. Des de la direcció asseguren que els protocols, consensuats amb el personal del centre, es poden consultar al web de l'escola i remarquen que "durant els propers dies" mantindran "la mateixa claredat i esperit de collaboració" que han practicat fins ara. Segons ha avanat Diari de Girona aquest dijous, cinc exalumnes han denunciat que també van patir abusos del capell a l'escola. El testimoni de l'alcalde de Bscara, Narcís Saurina, a més, ha explicat que va presenciar-ne alguns mentre el mossn confessava estudiants. Al comunicat que han enviat aquest dijous, el Bell-lloc confirma que mossn Toms va collaborar-hi des del cursos 67\/68 fins al 95\/96 i que durant els cinc primers va treballar al collegi dotze hores a la setmana. En els últims anys, en canvi, hi anava un matí per setmana. Tot i que el centre no disposa de cap registre histric on es detallin totes les tasques que hi va fer, "testimonis recents han explicat que durant els primers anys va impartit alguna classe de religió i va dedicar part del seu temps a atendre la direcció espiritual d'alguns alumnes individualment". Des de l'escola insisteixen que han parlat amb totes les persones que van ocupar crrecs directius en aquella poca i que cap té constncia d'haver rebut cap denúncia explícita de carcter sexual. Queixes de paresTot i aix, han "rescatat de l'oblit" una entrevista de l'any 1999 que es va produir entre una família de Vilobí i un tutor personal. En ella, els pares explicaven que els seus fills no havien fet la primera comunió al poble per una "enganxada" amb el capell. "Uns anys abans, l'aleshores director del collegi recorda haver ats uns pares que li van manifestar estranyesa per uns comentaris del sacerdot durant una excursió amb els seus fills", detallen. De "cap de les dues entrevistes", insisteixen, "no es podia deduir que el sacerdot hagués mantingut conductes inapropiades amb menors". La direcció de l'escola ha confirmat també que en els darrers dies alguns antics alumnes s'hi ha posat en contacte per explicar que van patir "tocaments" durant les activitats que feia el religiós. Un d'ells ha relatat que "un dia, fa més de trenta anys, es va sentir acorralat pel sacerdot i va aconseguir escapolir-se". Amb tot, el centre s'ha posat a disposició dels afectats per atendre qualsevol testimoni, suggeriment o queixa relacionada amb els fets a través del seu telfon (972 23 21 11).