Publicat 02/10/2020 15:57

Acaben les obres de la segona fase restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar

Imatge de l'exterior de l'església de Santa Maria d'Almenar, el 2 d'octubre del 2020. (Horitzontal)
Imatge de l'exterior de l'església de Santa Maria d'Almenar, el 2 d'octubre del 2020. (Horitzontal) - Cedida per l'Incasl (ACN)

Els treballs s'han centrat en donar seguretat al temple i reduir les humitats als murs i faanes exteriors

ACN

Almenar.-Aquesta setmana ha finalitzat la segona fase de restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar (Segri). Els treballs han consistit en dues intervencions, una interior per donar seguretat al temple i l'altra als murs i faanes exteriors per reduir les humitats ascendents, incorporant la canalització de les aigües pluvials de la coberta. Aquestes intervencions possibiliten una continutat de futur en les obres de restauració i del seu reconeixement monumental. Les obres, promogudes pel Departament de Cultura, l'Institut Catal del Sl (Incasl), l'Ajuntament d'Almenar i el Bisbat de Lleida, formen part del programa de l'1% cultural i han suposat una inversió de 165.779,47 euros (IVA excls).

La primera intervenció ha consistit en el refor estructural de l'arc former de la volta de creueria gtica de la nau central que estava afectada per l'existncia d'unes deformacions. La segona intervenció ha estat la millora de les condicions d'humitats patolgicament lesives per als murs del conjunt del temple.Els treballs han suposat una inversió de 165.779,47 euros (IVA excls) provinents dels fons de l'1% cultural de la Generalitat (en un 51,70%) i del Bisbat de Lleida, mitjanant fons propis (19,32%) i aportacions provinents de la parrquia de Santa Maria i de l'Associació Cultural de l'ngel d'Almenar (ACADA) (28,98%). L'actuació, basada en un projecte de l'arquitecte Joan Agelet Gom, ha estat executada per l'empresa Biosca, SL, i gestionada per l'Incasl.L'església de Santa Maria és un monument histric declarat bé cultural d'inters nacional (BCIN). El temple inicial és una construcció gtica del segle XIV, des de la capalera fins a la meitat de la nau central i en el seu transsepte, no així en el cimbori, la construcció del qual és d'poca indeterminada, amb moltes i diverses reconstruccions. Als anys 40 del segle XVIII, es va construir un imponent campanar de gairebé 55 metres d'alada que inclouen l'ngel de bronze del penell. El 1936, l'Església va patir un greu incendi en qu es van veure afectats paraments, voltes, creueries, finestres i culs gtics amb traceries, cimbori, cor i orgue, escultures i retaules.