El Departament d'Educació treballa perqu totes les escoles i instituts puguin treballar l'oralitat a partir del 2021-2022
ACN
Barcelona.-El Departament d'Educació ha detectat que la llengua oral, tant en catal, com en castell i en angls, és una de les branques de l'expressió lingüística que menys es treballa a les escoles i per posar-hi remei, ha dissenyat el programa 'Tenim la paraula', que aquest mateix curs es comena a implantar a escoles i instituts, entre 300 i 500. L'objectiu final és millorar l'expressió oral dels alumnes a través de compartir experincies i bones prctiques entre els centres i implicar-ne l'entorn. Així, tal com ha explicat a l'ACN el director general de Currículum i Personalització, Josep Vallcorba, es volen potenciar la relació amb l'entorn per aprofitar encara més 'la dimensió motivadora' que pot tenir que la prctica surtin de les aules.
La cap d'estudis del centre, Gemma Ponseti, ha explicat que amb aquestes iniciatives, s'ha volgut potenciar una vessant comunicativa que sovint no es treballa a les escoles . Ponseti reconeix que es troben en un entorn on els alumnes parlen 'poc de forma ordenada' i que posar en marxa aquestes experincies els ha perms fer un 'canvi espectacular'. Ara, assegura Ponseti, els alumnes parlen en públic sense vergonya, se senten segurs i no els costa preguntar quan, per exemple, fan sortides fora de l'escola. L'extensió d'aquest tipus de prctiques és un dels objectius del programa 'Tenim la paraula' per aconseguir que les prctiques siguin sistemtiques a les escoles. El Departament el comena a implementar aquest curs i arribar a totes les escoles i instituts a partir del curs 2021-2022. Segons ha explicat el director general de Currículum i Personalització, Josep Vallcorba, fins ara, la llengua oral es donava 'per suposada' com una eina de comunicació i interacció, per no es treballava 'prou explícitament' a totes les escoles. El Departament d'Educació ho va comprovar amb un pilot a les proves de Competncies Bsiques de 4t d'ESO, on es va comprovar el nivell d'expressió oral dels estudiants catalans. Vallcorba ha explicat que el programa pretén analitzar les bones prctiques que es duen a terme, tant en catal com en castell i en llengua estrangera, actualment i que es podran compartir als centres propers i entre primria i secundria perqu hi hagi 'continutat i coherncia' en el plantejament. Un dels eixos del programa és la implicació d'agents de l'entorn com poden ser les rdios o televisions locals, els teatres o altres institucions on els alumnes puguin presentar les prctiques que es fan a l'aula. Per Vallcorba, es dota a la prctica d' 'una dimensió motivadora molt important' i es genera 'interacció' entre les dinmiques del centre i del municipi.El programa també té en compte la formació del professorat en aquest mbit, tant en la didctica, és a dir, com s'ensenya l'oralitat, com en propi discurs de mestres i professors. Per Vallcorba, no es parteix de zero per es vol treballar per millorar aquesta competncia. Implantació i avaluació'Tenim la paraula' arriba després d'implantar el programa d'impuls a la lectura i a l'escriptura. S'implantar a entre uns 300 i uns 500 centres aquest curs, s'ampliar el curs vinent i pugui arribar a totes les escoles i instituts el 2020. És un programa de carcter voluntari i la tria de centres es dur a terme a través dels serveis educatius de cada servei territorial. Després de la implementació, es far una avaluació del programa per comprovar-ne l'efectivitat. L'avaluació per, també es dur a terme als alumnes. La prova pilot que s'ha fet aquest any a les competncies bsiques s'ampliar a més alumnes. A més, es far una prova pilot a les proves diagnstiques de 2n de Primria, amb orientacions pels professors, mentre que s'incorporar, com a novetat, a les proves dels Premis Extraordinaris de Batxillerat.