Publicado 31/01/2020 18:34

Sis escoles de Barcelona limitaran la carn vermella i processada a un sol dia a la setmana

La Gerent de l'ASPB, Carme Borrell, I La Regidora de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa.
EUROPA PRESS

Estima que els nous menús reduiran un 23% les emissions associades a la seva producció

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

Sis escoles de Barcelona comenaran una iniciativa pilot que limitar la carn vermella i processada en els seus menús a un sol dia a la setmana, mentre que potenciar el consum de protenes vegetals, com llenties i cigrons, a dues vegades a la setmana, especialment en els segons plats.

En una roda de premsa aquest dijous, la regidora de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ha detallat que l'Ajuntament i l'Agncia de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han consensuat la proposta amb les escoles Dovella, Mallorca, Ramon Casas, Pari Poveda, La Farigola del Clot i Patronat Domnech.

"Dels cinc dies, dos segons plats tindran protena vegetal de proximitat. Els tres dies restants hi pot haver protena animal, per, com a mxim, un de carn vermella i processada. Així doncs, els altres dos dies es pot donar carn blanca, peix i ous", ha detallat Tarafa.

La gerent de l'ASPB, Carme Borrell, ha exposat que el 78% dels nens d'entre 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents d'entre 13 i 19 mengen carn tres o més vegades per setmana, en el límit del que es considera consum excessiu, i ha afegit que el 80% dels nens i adolescents no pren suficient fruita i verdura.

Tarafa ha defensat que, segons l'evidncia científica, les dietes amb excés de protena animal, greixos saturats i productes ensucrats i processats augmenten el risc de malalties cardiovasculars, diabetis i cncer, i també generen "més emissions de gasos contaminants".

En aquest sentit, l'Ajuntament estima que la reducció de la protena animal en els menús escolars a tres dies per setmana aconseguiran una reducció del 23% en les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i la regidora ha recordat que el 2021 Barcelona ser la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible.

PER LA CIUTADANIA I EL PLANETA

La iniciativa forma part de les mesures del consistori en el marc de la declaració d'emergncia climtica a la ciutat el 15 de gener passat: "Amb mesures com aquestes guanyem tots: la ciutadania i el planeta. Apostem per polítiques innovadores i valentes i no volem que la ciutat estigui d'esquena al camp i l'agricultura".

Tarafa ha afegit que els canvis s'introduiran tenint en compte el preu públic mxim de menjador establert per la Generalitat i amb la "complicitat" de les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA), de la direcció dels centres i de les empreses gestores de cada menjador, en un projecte que es vol estendre a tots els centres escolars de la ciutat.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés