Estima que els nous menús reduiran un 23% les emissions associades a la seva producció
BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -
Sis escoles de Barcelona comenaran una iniciativa pilot que limitar la carn vermella i processada en els seus menús a un sol dia a la setmana, mentre que potenciar el consum de protenes vegetals, com llenties i cigrons, a dues vegades a la setmana, especialment en els segons plats.
En una roda de premsa aquest dijous, la regidora de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ha detallat que l'Ajuntament i l'Agncia de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han consensuat la proposta amb les escoles Dovella, Mallorca, Ramon Casas, Pari Poveda, La Farigola del Clot i Patronat Domnech.
"Dels cinc dies, dos segons plats tindran protena vegetal de proximitat. Els tres dies restants hi pot haver protena animal, per, com a mxim, un de carn vermella i processada. Així doncs, els altres dos dies es pot donar carn blanca, peix i ous", ha detallat Tarafa.
La gerent de l'ASPB, Carme Borrell, ha exposat que el 78% dels nens d'entre 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents d'entre 13 i 19 mengen carn tres o més vegades per setmana, en el límit del que es considera consum excessiu, i ha afegit que el 80% dels nens i adolescents no pren suficient fruita i verdura.
Tarafa ha defensat que, segons l'evidncia científica, les dietes amb excés de protena animal, greixos saturats i productes ensucrats i processats augmenten el risc de malalties cardiovasculars, diabetis i cncer, i també generen "més emissions de gasos contaminants".
En aquest sentit, l'Ajuntament estima que la reducció de la protena animal en els menús escolars a tres dies per setmana aconseguiran una reducció del 23% en les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i la regidora ha recordat que el 2021 Barcelona ser la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible.
PER LA CIUTADANIA I EL PLANETA
La iniciativa forma part de les mesures del consistori en el marc de la declaració d'emergncia climtica a la ciutat el 15 de gener passat: "Amb mesures com aquestes guanyem tots: la ciutadania i el planeta. Apostem per polítiques innovadores i valentes i no volem que la ciutat estigui d'esquena al camp i l'agricultura".
Tarafa ha afegit que els canvis s'introduiran tenint en compte el preu públic mxim de menjador establert per la Generalitat i amb la "complicitat" de les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA), de la direcció dels centres i de les empreses gestores de cada menjador, en un projecte que es vol estendre a tots els centres escolars de la ciutat.
El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona