La recollida selectiva de residus a Bon Pastor de Barcelona es duplica amb el nou model mòbil

Publicat 29/8/2019 17:02:40CET
Plataforma mòbil de contenidors al barri de Bon Pastor de Barcelona
EUROPA PRESS

El Govern de Colau vol superar el sistema actual de contenidors: Són "abocadors oberts"

BARCELONA, 29 ago. (EUROPA PRESS) -

La recollida selectiva de residus al barri barceloní de Bon Pastor ha passat del 30% al 61% des que es va implantar a l'abril el nou sistema, que consisteix en contenidors en plataformes mòbils que s'instal·len i recullen diàriament i el tipus de residu varia en funció del dia de la setmana.

El regidor Eloi Badia ha destacat en declaracions als mitjans aquest dijous que l'objectiu del Govern d'Ada Colau és implementar sistemes alternatius als contenidors actuals a tota la ciutat i promoure tarifes en funció de la generació i recollida selectiva, per avançar cap a l'objectiu de la UE d'arribar a un 60% de recollida selectiva el 2030 --la mitjana és del 36% a la ciutat--.

Amb la implantació del nou sistema a Bon Pastor, la recollida de cartró i paper ha augmentat un 35% --de 354 quilos setmanals a 479--; la d'envasos de plàstic, un 32% --de 175 quilos a 231--, i el vidre, un 43% --de 102 a 146 quilos--, i els residus impropis a la fracció orgànica han baixat del 18,1% al 6,8%.

Aquest és el primer barri de la ciutat que disposa d'aquestes plataformes mòbils, i l'avaluació de la prova pilot permetrà decidir la implantació en altres zones, perquè la voluntat del consistori és incrementar els índexs de recollida selectiva amb nous sistemes --com l'implementat a Sarrià del porta a porta, i l'encara no testat de contenidors intel·ligents--.

La prova pilot, que forma part de l'Estratègia Residu Zero de l'Ajuntament, s'està duent a terme a la zona delimitada pels carrers Foc Follet, Enric Sanchis, Sant Adrià i Barri Vermell, en la qual s'instal·len diàriament tres plataformes a partir de les 18.00 hores, que es retiren a les 23.00.

Els contenidors canvien la fracció de recollida en funció del dia de la setmana: els residus orgànics i sanitaris es recullen de dilluns a dissabte; el vidre, paper i envasos, els dimarts, dimecres, divendres i dissabte, i els altres residus es recullen els dilluns i dijous, diumenge és l'únic dia en què no es recullen escombraries, ha explicat la tècnica Marta Fabra.

El regidor ha insistit que l'Ajuntament vol promoure nous models com aquest perquè substitueixin l'actual de contenidors al carrer, que són un "abocador obert les 24 hores del dia, anònim i enmig de la ciutat", un model caduc que ha de desaparèixer amb un canvi d'hàbits, ha dit juntament amb el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno.

Badia ha destacat que la implantació d'aquests sistemes requereix col·laboració veïnal i també dels comerços --a Bon Pastor participen uns 60--, per la qual cosa s'han promogut campanyes d'informació, mitjançant les quals s'han informat 1.200 habitatges dels 1.560 que hi ha a l'àrea de prova, i s'han repartit 1.146 kits de recollida i 465 lots de bosses compostables.

ELS VEÏNS DEMANEN CANVIAR HORARIS

La presidenta de l'Associació de Veïns de Bon Pastor, Paquita Delgado, ha demanat en declaracions als mitjans modificar els horaris per adaptar-los millor als veïns --sobretot a les persones grans-- i més campanyes d'informació, també per sensibilitzar els veïns sobre els beneficis del nou sistema, que és "molt més higiènic".

Ha defensat que en barris com Bon Pastor els veïns fan molta vida al carrer, per la qual cosa es requereixen més serveis de neteja, i ha explicat que, encara que el nou sistema de recollida és més net, diversos veïns veuen problemes en els horaris, per la qual cosa ha apostat per que s'ampliï la prova pilot --en principi acaba a l'octubre--- modificant aquests horaris.

Badia ha destacat que l'Ajuntament estudiarà amb els veïns la possibilitat d'adaptar els horaris i el sistema a les seves necessitats, i ha assenyalat que l'augment de la recollida selectiva evidencia que l'Ajuntament està "tocant la bona tecla" per avançar en un canvi d'hàbits que ha arribat per quedar-se, segons ell.