Actualizado 29/05/2018 19:07

La prova de renda municipal de Barcelona arriba a 950 famílies de barris del Besòs

Laia Ortiz i les receptores de la SMI Alba i Rkia
EUROPA PRESS

El Govern de Colau assegura que ha despertat "expectatives" i interès en desenes de ciutats

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

La tinent d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha explicat aquest dimarts que 3.761 persones de 950 unitats de convivència de barris de l'eix del Besòs ja reben el suport municipal d'inclusió (SMI), prova que s'allargarà fins a desembre de 2019.

La iniciativa, integrada en el projecte B-Mincome, compta amb el suport econòmic de la UE i pretén comprovar fins a quin punt la introducció de rendes mínimes universals contribueix a reduir la pobresa i a dinamitzar àrees, per la qual cosa es realitza mitjançant diversos models que la condicionen o no a cercar treball per comprovar si el desincentiva, entre altres casos.

Al costat de dos de les receptores del suport monetari, Alba i Rkia, Ortiz ha explicat que col·laboren amb Utrecht en l'assumpte però que el Govern de Països Baixos va parar el projecte i ara l'han reprès, i ha assegurat que el projecte ha generat "una expectativa molt important" i s'han interessat en l'experiència de Barcelona mig centenar de ciutats de tot el món.

POLÍTIQUES ACTIVES I MONEDA CIUTADANA

Les diverses polítiques actives passaran a desenvolupar-se per complet al juny, mes en què també començarà a circular la moneda ciutadana, batejada com a Recurs Econòmic Ciutadà (REC), per la qual cosa considera que el proper mes marcarà un punt d'inflexió en la implementació d'aquest projecte.

De les famílies participants, 152 formen part de l'eix de foment de l'ocupació i la formació professional --la meitat d'elles amb l'ajuda condicionada--, i 99 estan en l'eix de política de foment de l'economia cooperativa, social i solidària, ambdues amb la meitat de les famílies amb l'ajuda condicionada.

A més, deu unitats de convivència estan en polítiques de reforma de l'habitatge, i la polítiques amb més participants són les de participació comunitària, ja que formen part d'aquestes 270 famílies, amb 133 d'elles amb l'ajuda limitada en el temps, mentre que la resta no la té limitada.

Les persones que participen en la política de foment de l'ocupació i formació ocupacional ja han completat cursos i a partir del 15 de juny s'incorporaran en els seus nous llocs de treball, amb una durada de 12 mesos durant els quals també rebran formació, i després faran 80 hores més de formació addicional enfocada a la inserció laboral.

Les 99 unitats de convivència que participen en la política de foment de l'economia cooperativa, social i solidària començaran al juny un pla de formació d'emprenedoria perquè engeguin els seus projectes, i també es contempla la possibilitat que col·laborin amb entitats d'aquest sector ja existent.

Les 270 unitats familiars de la política d'afavorir la implicació activa dels propis beneficiaris en la seva comunitat, per augmentar les seves habilitats i empoderar a les famílies perquè desenvolupin les seves pròpies estratègies contra la pobresa.

Alba, amb una filla, forma part de l'eix d'economia cooperativa, social i solidària, que l'ha animat a impulsar projectes que beneficiïn també a altres persones, i Rkia, amb tres fills i un marit que treballa, està en el d'implicació en la comunitat, i ha assegurat sobre aquesta ajuda: "Almenys amb això respirem una mica".

MÉS DONES

El 84% de les 950 unitats familiars seleccionades tenen una dona com a referent; el 40% dels participants tenen menys de 15 anys i, per districtes, el 47,3% de les unitats de convivència resideixen a Nou Barris; el 23%, a Sant Andreu, i el 29,5%, a Sant Martí.

Les dades s'actualitzen mensualment, per la qual cosa el nombre de famílies varia i, des que va començar el programa, n'han deixat d'estar actives 27, o perquè han millorat la seva situació econòmica, han renunciat o han deixat de complir alguna condició.

PRESSUPOST

El projecte B-Mincome compta amb un pressupost global de 6,07 milions d'euros, i la UE n'aporta el 80%, mentre que l'Ajuntament en destina un 17% i sis entitats i grups d'estudis participants financen el 3%.

A part d'aquests 6,07 milions, les transferències monetàries que reben les famílies participants les sufraga íntegrament l'Ajuntament, que ha destinat 1,56 milions d'euros des de desembre --una mitjana de 568,2 euros per unitat convivencial--.

El suport monetari s'ha dissenyat calculant que les necessitats bàsiques a Barcelona --sense tenir en compte l'habitatge-- són de 402 euros mensuals per a una persona adulta i 148 euros addicionals per cada membre addicional.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés