El Pla Clima de Barcelona impulsa 242 accions per reduir un 45% les emissions el 2030

 La Tinent D'Alcalde D'Ecologia, Janet Sanz
EUROPA PRESS
Actualitzat 24/4/2018 19:34:53 CET

Destinarà 1,2 milions a ajudes directes per a projectes que lluitin contra el canvi climàtic

BARCELONA, 24 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona impulsarà 242 mesures en àmbits com l'habitatge, la mobilitat, l'economia, l'aigua, el verd, l'energia, la salut, la gestió de residus i el consum per aconseguir una reducció del 45% de l'emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) per habitant a l'any el 2030.

En la presentació del Pla Clima, la tinent d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz, ha destacat que les ciutats tenen molt a dir i molt per fer en la lluita contra el canvi climàtic: "Estem obligats a ser líders i posar al centre les polítiques que aposten per la salut i el desenvolupament de les persones".

El comissionat d'Ecologia de Barcelona, Frederic Ximeno, ha explicat que el Pla Clima també fixa com a objectiu que la capital catalana sigui una ciutat totalment neutra de carboni el 2050 i aconseguir la pobresa energètica "zero" per alinear-se amb els compromisos adquirits en l'Acord de París de 2015.

El projecte estableix quatre eixos estratègics: mitigar els efectes del canvi climàtic i frenar emissions; adaptar la ciutat; afavorir la justícia climàtica i prioritzar les persones més vulnerables, i implicar i coresponsabilizar la ciutadania en la lluita contra la contaminació.

REDUIR ELS VEHICLES PRIVATS

Ximeno ha explicat que la reducció del 45% de les emissions respecte a 2005, es realitzarà a través de reduir la mobilitat en vehicle privat motor un 20%; multiplicar per cinc la generació d'energia solar, així com la rehabilitació del 20% dels edificis residencials de més de 40 anys.

Així mateix, el Pla Clima també preveu augmentar 1,6 quilòmetres quadrats el verd de la ciutat, que equival a un metre quadrat per habitant; acabar amb els corts se subministraments energètics i d'aigua, i la "inversió pública zero" en empreses del carbó, petrolíferes o gasístiques.

També es marca aconseguir un consum d'aigua domèstica inferior a 100 litres per habitant al dia, així com fomentar els projectes ciutadans col·laboratius amb 1,2 milions d'euros en subvencions --200.000 euros bianuals-- i disposar d'un equipament cultural sobre sostenibilitat per districte, entre altres mesures.

En aquest sentit, es continuaran desplegant bons sostenibles --35 milions d'euros el 2017-- per atreure capital nacional i internacional per promoure projectes verds; s'impulsarà la banca ètica; s'iniciarà un nou programa en investigació en àmbits vinculats al canvi climàtic, i es fomentarà el consum responsable.

MÉS ENLLÀ DEL MANDAT ACTUAL

"Amb el desplegament d'aquest pla i l'aplicació de totes les mesures que inclou, l'Ajuntament preveu que el ritme de reducció d'emissions s'accelerarà i permetrà avançar 20 anys aconseguir els nivells necessaris per complir amb l'Acord de París", ha exposat Ximeno.

Sanz ha criticat que el Govern central del PP "no ha apostat" per aquells projectes que permeten avançar en la lluita contra el canvi climàtic, i ha assegurat que les propostes del Pla Clima volen perdurar en el temps més enllà del mandat actual.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.