Publicat 29/12/2018 12:30:22CET

La metròpolis de Barcelona alerta sobre la regressió de la seva zona litoral i demana una solució definitiva

GENERALITAT - Archivo

L'AMB aposta per un pla d'estabilització amb la resta d'administracions competents

   BARCELONA, 29 Des. (EUROPA PRESS) -

   El servei de platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha alertat que el litoral metropolità s'està reduint, ja que s'ha detectat una regressió "important i accelerada" d'algunes platges en els últims anys, una situació que s'ha agreujat amb els últims temporals, per la qual cosa ha demanat una solució definitiva a la constant erosió de la costa.

   La gestió del litoral metropolità es comparteix entre diferents organismes i administracions públiques i l'AMB s'encarrega de la gestió de les platges en l'àmbit de la neteja i a la dotació i manteniment de mobiliari i equipaments al costat dels ajuntaments metropolitans.

   El Ministeri per a la Transició Ecològica és l'administració competent de la protecció i conservació dels elements que integren el domini públic maritimoterrestre, entre altres actuacions i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat li correspon la gestió del litoral català.

   Davant d'aquesta situació, el tècnic de gestió de platges de l'AMB, Jordi Bordanove, coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l'AMB, ha instat a aconseguir un acord entre administracions per fer un pla d'estabilització de les platges metropolitanes que el seu objectiu és afrontar la regressió a través de mesures correctores a llarg termini per mantenir i recuperar el litoral.

   "És un tema complex perquè intervenen molts factors, com onatge, vents i dinàmiques de litoral", ha destacat el geòleg i enginyer i tècnic de platges metropolitanes, Daniel Palaus, que també ha subratllat que, malgrat que les mesures de correcció ja implantades en algunes platges com espigons submergits o emergits, moltes segueixen perdent sorra durant els temporals.

   Bordanove ha detallat que, des de fa uns anys, una de les zones que més ha sofert del litoral metropolità és Barcelona, i ha indicat que la Barceloneta té alguns punts on l'amplària de la platja queda reduïda fins a menys de cinc metres, per la qual cosa el mar arriba als equipaments i pràcticament fins als locals comercials.

ACTUACIONS DESPRÉS D'UN TEMPORAL

   Entre les actuacions que es realitzen després d'un temporal, el servei de platges de l'AMB treballa per tornar a muntar elements desplaçats; buida pous de dutxes que s'han omplert de sorra; aporta sorra en zones amb desnivell de terreny; adequa els nivells de sorra en accessos i jocs infantils i esportius, i neteja els residus que arriben a la platja, entre altres.

   Les platges amb els problemes de regressió més importants es troben a Montgat, que pràcticament ha perdut el 75% de les platges: Tendals, Monsolís i Can Tano; Badalona, amb grans pèrdues de sorres a les platges de Barca Maria, Estació, Patins a Vela, Pescadors i la Móra, i finalment, el Prat de Llobregat perd per complet la platja Naturista quan hi ha onatge.

   També destaca la forta erosió de la platja del Remolar, a Viladecans, on ha desaparegut la platja seca i una part de les dunes; les inundacions de grans extensions a la platja de Baixador i part de Lluminetes, a Castelldefels, i l'estrenyiment progressiu de la platja al nord de Gavà mar, la qual cosa genera un fort desnivell en els límit amb els equipaments instal·lats.

LA IMPORTÀNCIA DE LES DUNES

   Palaus ha recordat que les dunes són reserves de sorra que sovint mitiguen o impedeixen els efectes dels temporals i que, a més, són l'hàbitat de diferents espècies animals i vegetals autòctones, i ha afirmat que l'AMB ja desenvolupa nombroses accions incloses en el projecte Dunes per preservar i millorar aquests ecosistemes.

   Així, entre els anys 2014 i 2017 s'han realitzat intervencions a les dunes dels municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans i el Prat de Llobregat, entre altres, i, en total, s'ha treballat sobre 5.200 metres de front litoral, en què s'han construït dunes noves i s'han reforçat les existents, sobre una superfície de 35.000 metres quadrats i s'ha eliminat vegetació invasora i s'ha plantat vegetació dunar.

ATRACTIU IMPORTANT

   Bordanove ha destacat que les platges són un dels atractius més importants de Barcelona i de l'àrea metropolitana, que el 2016 van tenir 10,5 milions d'usuaris.

   En relació a la satisfacció, la qualitat percebuda pels usuaris és de 7,73 sobre 10, la segona puntuació més alta de tota la sèrie històrica, i els aspectes més ben valorats pels usuaris són l'accés a les platges, la tranquil·litat, el paisatge i l'entorn i la proximitat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.