Publicat 19/2/2019 17:30:30 +01:00CET

Més del 70% de les persones grans que utilitza 'VinclesBCN' ha ampliat les seves amistats

Més del 70% de les persones grans que utilitza 'VinclesBCN' ha ampliat les seves
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA - Archivo

1.000 persones fan servir el servei per palliar la solitud i Colau espera arribar-ne a més

BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

Un miler de persones de més de 65 anys que viuen soles a Barcelona utilitzen l'aplicació disponible per a mbils i tauletes 'VinclesBCN', impulsada per l'Ajuntament de Barcelona amb el suport de la Fundació Bloomberg.

Va ser posada en marxa el mar passat per palliar la solitud emocional i social entre la gent gran, i un 70% dels seus usuaris assegura haver ampliat el seu cercle d'amistats, ha apuntat la tinent d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, en un acte amb els usuaris de l'app celebrat aquest dimarts, en qu ha reivindicat l'amistat com "el tresor més gran".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat que durant el seu mandat no han volgut desenvolupar polítiques només existencials i d'emergncia, sinó que han apostat per projectes innovadors i creatius, en qu siguin els vens els que participen en els projectes: "Una bona administració democrtica ha de donar poder a la ciutadania".

Colau ha exposat que fins ara les ciutats s'havien dissenyat pensant en els homes de mitjana edat i amb activitat laboral, i ha lamentat que les dones, els nens i la gent gran que ja no tenen cap activitat laboral no hagin estat al centre del disseny de la ciutat: "És un factor que volem canviar per millorar la nostra ciutat".

"A les ciutats on tot avana tan rpidament no pot ser que perdem la importncia de les relacions humanes, de la tendresa, d'interessar-nos i cuidar-nos els uns als altres", ha apuntat.

A més, la líder de BComú ha situat les ciutats com el lloc on es concentren els grans reptes del segle, com l'envelliment de la població, i ha posat mfasi en la necessitat que les urbs s'adaptin a la seva població "i no a l'inrevés", i ha assegurat voler una ciutat amigable per a tothom, tingui l'edat que tingui.

L'edil Laia Ortiz ha agrat la participació al projecte de 1.000 persones, i ha demanat ajuda per arribar a més persones de la ciutat, i ha assegurat que projectes com aquests són importants sobretot davant del procés d'envelliment de la ciutat: "Barcelona ha d'estar a l'alada amb les millores de la qualitat de vida".

"No volem que cap veí de la ciutat se'n senti excls per fer anys", ha assegurat Ortiz, que ha apuntat que amb el projecte també intenten disminuir la bretxa digital perqu la tecnologia no sigui un factor d'exclusió.

4.000 PERSONES VINCULADES

Els usuaris de 'VinclesBCN' disposen d'una tauleta que els ha facilitat l'Ajuntament que conté l'app, i en ella hi ha dues comunitats de relació: la primera, composta per les seves persones de confiana com els familiars, amics, voluntaris, vens; la segona, de carcter comunitari, segons els temes d'inters i la seva ubicació, que est formada per altres persones grans i per un dinamitzador del grup.

El perfil dels usuaris de l'aplicació és el d'una persona gran, empadronada a Barcelona, que se senti sola sense voluntat d'estar-ho, i actualment estan actius 70 grups de relació sobre diferents temtiques i mbits, i en total són 4.000 les persones vinculades, entre familiars i amics.

Les persones que compleixen els requisits per participar-hi el poden sollicitar als centres de serveis socials de l'Ajuntament, als Centres d'Atenció Primria, trucant al 010 o mitjanant el lloc web de l'Ajuntament.